SAK:n kysely: Työnantajat rikkovat edelleen lakia ja sopimuksia
SAK:laisista luottamushenkilöistä lähes joka kolmas kertoo työnantajansa rikkoneen työpaikalla noudatettavia lakeja ja sopimuksia.
SAK:n tammikuussa toteuttaman kyselyn tulos ei juuri poikkea vuodentakaisesta. Tuolloin 32 prosenttia luottamushenkilöistä ilmoitti rikkeistä. Nyt vastaava luku oli 30 prosenttia.
Liki joka toinen eli 47 prosenttia kyselyyn vastanneista totesi myös, että yhteistoimintaneuvottelujen tulokseen on vaikeaa puuttua. Vastaajista 15 prosenttia puolestaan kertoi, että työnantaja on voinut suoranaisesti painostaa työntekijöitä ja luottamushenkilöitä heikennyksiin.
– Ilmapiiri työpaikoilla on kireä. Paikallinen sopiminen ei toimi kunnolla, ja isossa osassa on enemmän tai vähemmän kyse työnantajan sanelusta, SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen arvioi.
Hänen mukaansa kyselyn tulokset kertovat työpaikkojen arjesta ja neuvottelutoiminnasta.
Ongelmia ylityökorvauksissa ja työajoissa
Vastaajien mukaan työnantaja on tulkinnut esimerkiksi työehtosopimusta omaksi edukseen tai ei noudata yhteistoimintalakia.
– Ongelmia on ollut ylityökorvauksissa, työajoissa, osa-aikaistamisissa ja irtisanomisten perusteissa sekä tietojen antamisessa luottamusmiehille, Tukiainen listaa.
– Pitkittyneessä taantumassa monen yrityksen tilanne on huonontunut, mikä valitettavasti näkyy työnantajien sanelupolitiikkana. Vaikeina aikoina kannattaisi nimenomaan vahvistaa yhteistyötä henkilöstön kanssa, SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen muistuttaa.
SAK:n kyselyyn vastasi 1 017 luottamushenkilöä ja työsuojeluvaltuutettua. Kyselyn tuloksia esitellään laajemmin ensi tiistaina ilmestyvässä Palkkatyöläinen-lehdessä.