Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Kirsti Palanko Laaka: TT…

Uutinen

SAK:n Kirsti Palanko Laaka: TT ajaa amerikkalaista työllistämisen mallia

Kirsti Palanko-Laaka

– TT julistautui työllisyysohjelmassaan amerikkalaisen työllistämisen tukijaksi. Kahtiajakautuneet työmarkkinat, joista matalan tuottavuuden aloille luotaisiin omat palkat ja menettelytavat, tekisivät Suomesta työssäkäyvien köyhien yhteiskunnan. Yrityksien kannattavuuteen perustuvilla palkankorotuksilla ja paikallisilla palkanalennussopimuksilla TT pyrkii murentamaan valtakunnallisen työehtosopimusjärjestelmän peruspilarit, solidaarisuuden ja oikeudenmukaisuuden palkka- ja työehdoissa, sanoi SAK:n työympäristön johtaja Kirsti Palanko-Laaka tänään lauantaina Kuopiossa.

Kirsti Palanko-Laakan mukaan TT:n koventuneiden puheenvuorojen taustalla on nähtävissä uudet maailmanlaajuisen kilpailun strategiat. Kun Suomessa on tähän mennessä yhteisesti omaksuttu korkean osaamisen, teknologian, tuottavuuden ja laadun strategia kilpailtaessa globaaleilla markkinoilla, TT haluaa suomalaisten yrityksien kilpailevan tulevaisuudessa halvoilla tuotantokustannuksilla halvan työvoiman maiden kanssa. SAK:n mielestä Suomen menestys maailmamarkkinoilla ei voi rakentua sosiaaliselle polkumyynnille eli siihen, että tingitään työehdoista, työoloista tai sosiaaliturvasta.

– TT:n viimeaikaiset ulostulot ovat käsittämätöntä puhetta maassa, joka on jo pitkään kuulunut maailman kilpailukykyisempien maiden joukkoon. Viimeiset vertailevat selvitykset luokittelevat Suomen maailman yritysystävällisimmäksi maaksi, Palanko-Laaka painotti.

– OECD-vertailussa Suomen työsuhdeturva on osoittautunut löysäksi. TT:n mielestä tämä on helpottanut Suomen sopeutumiskykyä globaaleilla markkinoilla. Vastustaessaan SAK:n muutosturvatavoitteita TT on halunnut säilyttää Suomen edelleen irtisanomissuojan halpamaana, Palanko-Laaka totesi.