SAK:n Keski-Suomen aluetoimikunnan toimintasuunnitelma 2017-2018

SAK:n edunvalvonnan ja toiminnan painopisteitä vuosille 2017–2018 Länsi-Suomen toiminta-alueella
09.01.2017 14:55
SAK

Painopisteet

  • Laadukkaan työllisyyden edistäminen
  • Hyvinvointia rakentava työelämä
  • Yhteiskuntavaikuttamisen tehostaminen koulutuksella ym.
  • Kuntavaalit 2017
  • Saavutusten juurruttaminen
  • Järjestöllisen toimintakyvyn vahvistaminen
  • Valmistautuminen 2018 maakuntavaaleihin

Edunvalvonta ja yhteiskuntavaikuttaminen

SAK:n aluetoiminnan tavoitteena on pysyvän ja laadukkaan työllisyyden edistäminen sekä hyvinvointipalvelujen ja tasa-arvoisten mahdollisuuksien tarjoaminen. SAK:n organisaatiot eri tasoilla osallistuvat aluekehittämisen suunnitteluun ja toteuttamiseen, jonka onnistuminen edellyttää ay- ja muiden toimijoiden laaja-alaista yhteistyötä, kumppanuutta.

Yhteiskuntavaikuttamisen päämääränä on palkansaajien alueellisen näkökulman esille tuominen yhteiskuntapoliittisissa ratkaisuissa.

Maakuntastrategian ja sen toteuttamissuunnitelman etenemiseen vaikutetaan tarvittaessa mm. aluetoimikunnan lausunnoin. Seurataan ja osallistutaan sote- ja maakuntahallinnon uudistusprosessia varten perustettujen organisaatioiden toimintaan. Kohteena ovat Keski-Suomen Liitto, TE-toimistot, Aluehallintovirasto AVI, Maakunnan yhteistyöryhmä MYR sekä Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ELY ja sen neuvottelukunta. Myös Työterveyslaitoksen neuvottelukunnan ja Länsi-Suomen EAKR-seurantakomitean kautta osallistutaan edunvalvontaan.

SAK:n toimipisteen tehtävänä on suunnitella yhdessä liittojen aluetoimistojen kanssa yhteiskuntavaikuttamisen toimenpiteitä. Kunta- ja maakuntavaaleissa tavoitteena on palkansaajien äänestysaktiivisuuden nostaminen, ay-liikkeen painopisteiden esille nostaminen vaalikeskusteluissa sekä palkansaajataustaisten ehdokkaiden kampanjoiden edistäminen. Olemme aktiivisia työelämää koskevissa ajankohtaisissa kampanjoissa sekä tarvittaessa työmarkkinaneuvottelujen yhteydessä. Kannustetaan ay-toimijoita osallistumaan erilaisiin kampanjoihin ja tilaisuuksiin. Kohteena ovat liittojen toimistot ja jäsenet.

Paikallisjärjestöt vahvistavat asemaansa luomalla kiinteät yhteydet kunnallisiin/seudullisiin toimijoihin. Tärkeä osa seudullista vaikuttamista on vaikuttaminen ja osallistuminen seudullisten kehittämisohjelmien laadintaan.

Järjestetään Länsi- ja Lounais-Suomen toiminta-alueiden yhteinen tilaisuus: Aluetoimikuntien yhteistapaaminen 20.–21.1.2017 Jyväskylän Laajavuoressa. Kohteena ovat aluetoimikunnat sekä liittojen toimitsijat.

Koulutustoiminta

SAK:n Länsi-Suomen toiminta-alueella toimipisteiden organisoimana tai tukemana toteutetaan yhteistä koulutustoimintaa, jolla parannetaan järjestötoiminnan valmiuksia liittokohtaista koulutusta täydentäen. SAK:n tehtävänä on edelleen järjestää esim. uusiin työlakeihin, sosiaaliturvaan, maakunnalliseen edunvalvontaan sekä EU-asioihin liittyvää yleistä koulutusta ja tiedotusta.

Kohderyhmiä ovat aluetoimikunnat, SAK:n edustajiston jäsenet, työsuojeluvaltuutetut sekä liittojen toimistojen henkilökunnat.

Järjestämisen edistäminen

Järjestämistä tuetaan yhteistyössä parhaillaan täsmentyvän SAK:n järjestämiskeskuksen toimintamallin mukaan. Työmarkkinatiedottaminen jää jatkossa ammattiliittojen vastuulle. Yhdessä liittojen kanssa osallistutaan koulutusmessuille ja muihin tapahtumiin resurssien mukaan.

Toimenpiteiden kohteet

  • Nuoret, oppilasjäsenet ja maahanmuuttajat
  • Työpaikat ja suuri yleisö
  • Aluetoimikunta, nuorten toimintaryhmä, SAK:n edustajisto sekä toimitsijat

Tiedotustoiminta

Toimintakauden tavoitteena on edelleen lisätä keskisuomalaisen ay-väen kirjoituksia työpaikoilta. Tavoitteena on SAK:n ja liittojen yhteisen näkyvyyden parantaminen.
Aluetoimikunnan materiaalijakelu ja muu viestinvaihto kokousten välillä toteutetaan pääsääntöisesti sähköisenä.

SAK:n Länsi-Suomen toiminta-alueen tiedottamista kehitetään, pääpaino on sähköisessä viestinnässä. Paikallisjärjestöjen tiedottamista tuetaan, mutta siitä vastaavat paikallisjärjestöt itse.

Alue- ja paikallistoiminnan kehittäminen

Tuetaan SAK:n paikallisjärjestöjen kehittämistä mahdollisuuksien mukaan, että toiminta monipuolistuisi ja ammattiosastojen ja paikallisjärjestöjen vuorovaikutus paranisi.

Kehittämiskoulutusta ja niihin liittyviä sparrauspäivien tarvetta ja järjestämistä tarkastellaan yhdessä paikallisjärjestöjen kanssa.

Toimitsijapalavereita järjestetään säännöllisesti. SAK Länsi-Suomi ylläpitää toimintakalenteria. Liitot tiedottavat omista aluetapahtumistaan toimipisteeseen.

Tapahtumakalenteria 2016–2017

  • 24.–25.11.2016 SAK:n edustajisto, Helsinki
  • 8.12.2016 aluetoimikunnan kokousmatka Helsinki/Tallinna
  • 10.–11.12.2016 Länsi- ja Lounais-Suomen aluetoimikunnat, Ähtäri
  • 20.–21.1.2017 Länsi- ja Lounais-Suomen aluetoimikuntien yhteistapaaminen, Jyväskylä Laajavuori
  • 9.4. Kuntavaalit
  • 1.5.2017 Vappu
  • 31.5.–1.6.2017 SAK:n edustajisto

Toimintavuoden aikana pidetään n. 4 toimitsijapalaveria, 4–6 aluetoimikunnan kokousta sekä paikallisjärjestöjen kevät- ja syyskokoukset.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.