Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n kesäduunarikiertue käynn…

Uutinen

SAK:n kesäduunarikiertue käynnistyy

Kuva: Ville Juurikkala

SAK starttaa maanantaina 29.3. perinteisen kesäduunarikiertueensa. Viikon aikana vieraillaan ammattioppilaitoksessa eri puolilla Suomea kertomassa työelämään lähteville ja kesätöihin meneville nuorille työelämän pelisäännöistä eli työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista.

Kesäduunarikiertueella halutaan muistuttaa nuoria mm. kirjallisen työsopimuksen merkityksestä ja luottamusmiehen asemasta työpaikalla.
– Työehtosopimuksessa sovitut määräykset koskevat myös nuoria kesäduunareita. Palkkoja, lomakorvauksia ja mahdollisia lisiä koskevat sopimukset ovat myös nuoren turvana, muistuttaa SAK:n nuorisosihteeri Eija Harjula.

SAK Nuorten mukaan liian usein tulee tietoon tapauksia, joissa nuoret työntekijät saavat työehtosopimuksia huonompaa palkkaa eikä heille makseta lomakorvauksia tai ilta- ja viikonloppulisiä. Siksi nuorille työntekijöille ja kesäduunareille onkin tarpeellista tiedottaa heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan.
– Ilmeisesti emme ole pitäneet tarpeeksi meteliä siitä, että nuoret ovat tässä maassa kaikkein heikoimmassa asemassa työmarkkinoilla, arvelee Eija Harjula.
– Nuoret ovat yhteiskunnassamme usein puskurityövoimaa. Epävarmuus työmarkkinoilla vaikeuttaa kiinnittymistä yhteiskuntaan, etenkin suurten kasvukeskusten asuntotilanne vaikeuttaa oman itsenäisen elämän aloittamista, jolloin myös perheen perustaminen pitkittyy.

SAK Nuoret korostavat työsuojelumääräyksien merkitystä myös kesäduunareille. Kesätyöntekijä on huolella perehdytettävä työpaikan tapoihin ja työsuojeluohjeisiin. SAK Nuoret kehottavatkin nuoria tarttumaan rohkeasti työhön, mutta myös pitämään huolta omista oikeuksistaan.

Tämän vuoden kesäduunarikiertueella painottuu erityisesti Helsinki-Uusimaa-alue. Muita kesäduunari-alueita ovat Mikkelin seutu ja Pirkanmaa.

Lisätiedot:
– Helsinki-Uusimaa, aluejohtaja Jari Rantala, puh. 040 511 2353
– Mikkelin seutu, aluejohtaja Paula Kivivuori-Meri, puh. 0400 635 055
– Pirkanmaa, aluejohtaja Teuvo Pernu, puh. 0400 622 814
– SAK:n nuorisosihteeri Eija Harjula, puh. 050 1348.

Kesäduunarit liikkeessä -kiertueen paikkakunnat ja aikataulu.