Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Katja Syvärinen: Hallitu…

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen. Kuva Jaakko Lukumaa.

Uutinen

SAK:n Katja Syvärinen: Hallituksen ajama lainsäädäntö irtisanomissuojan heikentämisestä iskee lujemmin naisiin

Työelämä on Suomessa jakautunut erittäin voimakkaasti naisten ja miesten aloihin. Nyt nähdään, että työnantajan tahdosta se jakautuu myös naisten ja miesten työehtoihin, SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen sanoo naistenpäivän puheessaan Helsingin Senaatintorilla.

Historian sykleissä naisten paikka ja asema yhteiskunnassa on vuoroin kasvanut, vuoroin kaventunut. Nyt 2020-luvun puolivälissä näyttää olevan jälleen kapenemisen paikka, painottaa SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen naistenpäivän marssin tapahtumassa pitämässään puheessa.

Ammattiyhdistysliike on yrittänyt estää hallituksen työelämän heikennyksiä ja sosiaaliturvaleikkauksia, jotka ovat iskeneet erityisen voimakkaasti pienituloisiin, työttömiin, osa-aikatyötä tekeviin ja yksin lapsista vastaaviin naisiin.

– Valitettavasti nykyinen hallitus ja eduskunnan enemmistö ei ole ollut tasa-arvon edistämisen puolella. Ohuita valonpilkahduksia olemme nähneet vain esimerkiksi raskaus- ja perhevapaasyrjinnän vähentämisen kohdalla sekä työelämän väkivallan ja häirinnän poistamiseen tähtäävän ILO190 yleissopimuksen ratifioinnissa, Syvärinen sanoo.

Työelämä on Suomessa jakautunut erittäin voimakkaasti naisten ja miesten aloihin.

– Nyt nähdään, että työnantajan tahdosta se jakautuu myös naisten ja miesten työehtoihin. Hallituksen ajama lainsäädäntö irtisanomissuojan heikentämisestä iskee lujemmin naisiin. Kaupan työehtoneuvotteluissa työnantaja halusi jääräpäisesti naisille heikomman irtisanomissuojan kuin on teollisuuden miehillä.

Syvärinen muistuttaa, että ammattiliittoon kuuluminen onkin nyt tärkeämpää kuin aikoihin: Mitä vahvemmat liitot ja mitä korkeampi järjestäytymisaste, sitä enemmän on voimaa. Naistenpäivän marssin johtoajatuksen mukaisesti tarvitaan tekoja ja keinoja, joiden avulla työelämän tasa-arvo voi liikkua eteenpäin – ei taaksepäin.

Kansainväliset sopimukset kuten EU:n direktiivit ja Kansainvälisen työjärjestö ILO:n säädökset ovat toimineet selkänojana tilanteessa, jossa hallitus on heikentänyt työntekijöiden oikeuksia ja asemaa.

– Juuri nyt emme voi täysin luottaa edes siihen, että ne olisivat pysyvä onnen tae. Siksi tämän päivän marssin teema on mitä ajankohtaisin. Eteenpäin, yhdessä! Syvärinen kannustaa.

Naistenpäivän marssi järjestettiin Helsingissä kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2025. Marssin järjestivät UN Women Suomi, Naisasialiitto unioni ja Naisjärjestöjen keskusliitto.

Lue Katja Syvärisen naistenpäivän puhe