Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Juha Antila: Onko suomal…

Uutinen

SAK:n Juha Antila: Onko suomalaisella työelämällä varaa tuhlailuun?

Juha Antila

– Nykypäivän työelämässä jätetään usein hyödyntämättä ihmisten potentiaaliset voimavarat. Monet osaavat ja kykenevät tekemään asioita paremmin ja monipuolisemmin kuin mihin heillä yleensä on mahdollisuuksia työpaikallaan. Onko suomalaisilla työpaikoilla varaa jättää nämä voimavarat käyttämättä, kysyi SAK:n palkka- ja työaika-asiantuntija Juha Antila tänään työelämän kehittämisen ajankohtaisseminaarissa Kuopiossa.

– Työelämää ja tuottavuutta on kehitetty hyvin teknisistä lähtökohdista. On ajateltu, että tuottavuus paranee kun huolehditaan teknologiasta, logistiikasta, henkilöstön osaamisesta ja toimintatapojen tehokkuudesta. Tämä ei nykyään riitä, koska kaikki nämä tekniset sovellukset ovat siirrettävissä ja kopioitavissa esimerkiksi halvempien tuotantokustannuksien maihin. Ihmisten voimavarojen hyödyntäminen sen sijaan on rajaton runsaudensarvi – meillä ei ole pulaa luovista ihmisistä vaan luovista työolosuhteista, Antila painotti.

Juha Antila pitää tärkeänä, että ihmisten voimavarojen hyödyntämiseen kiinnitetään huomiota myös työn, yrittämisen ja työelämän politiikkaohjelmassa, jota parhaillaan valmistellaan yhteistyönä työmarkkina- ja yrittäjäjärjestöjen kanssa.

– Tulevaisuutta ei voida enää rakentaa vain teknisten sovellutuksien varaan. Tuottavuuden kehittymisen tueksi tarvitsemme myös työhyvinvoinnin kehittymistä. Tämän päivän ihminen haluaa itse vaikuttaa oman elämänsä asioihin eikä työelämä tee poikkeusta. Työt pitäisi järjestää siten, että ihmiset kokisivat työssään turvallisuutta ja että uudet ajatukset tekemisen tavoista olisivat tervetulleita. Haastava ja hallittava työkulttuuri on mielekäs ja tuottava.