Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n johtaja Pekka Ahmavaara:…

Uutinen

SAK:n johtaja Pekka Ahmavaara: Valtiolla oltava vahva rooli elinkeinopolitiikassa

– SAK:n mielestä valtiolla ja kunnilla on oltava vahva rooli elinkeinopolitiikassa. Tämä tarkoittaa, että valtio voi olla merkittävä omistaja myös avoimilla markkinoilla toimivissa pörssiyhtiöissä. SAK torjuukin ehdotukset, joiden tavoitteena tai taka-ajatuksena on vain myydä valtionyhtiöt. Valtiota ei pidä myöskään häätää pörssistä. Sen tulee toimia siellä vastuullisena sijoittajana, joka osinkotuottojen lisäksi tähtää myös henkilöstön, asiakkaiden ja yhteiskunnan kokonaisedun mukaisin ratkaisuihin, totesi SAK:n johtaja Pekka Ahmavaara tänään Oulussa.

Ahmavaaran mukaan yhteiskunnan on valtionyhtiössä ja valtion osakkuusyhtiössä omistajana otettava vastuuta myös työllisyyden turvaamisesta erityisesti muutostilanteissa. Tämä edellyttää, että valtio toimii omistajan lyhytnäköisen arvon nousua korostavan ajattelun sijasta vastuullisesti ja pitkäjänteisesti.

– SAK:n mielestä keskeisissä teollisuus- ja energiayhtiöissä valtion on säilytettävä merkittävä strateginen omistusosuus. Siten voidaan varmistaa tutkimuksen ja tuotekehittelyn, yhtiön pääkonttorin sekä tuotannon pääosan pysyminen Suomessa. Puhtaasti ideologisiin syihin perustuva valtion omaisuuden myynti on torjuttava. Omistusjärjestelyt voivat tulla kyseeseen vain, jos niiden tarkoituksena on yhtiöiden liiketoiminnan kehittäminen ja investoinnit Suomessa. Järjestelyjen tuloksena työpaikkojen onkin lisäännyttävä eikä supistuttava kotimaassa, Ahmavaara painotti.

– Viime toukokuussa talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätös pyytää valtioyhtiöiden myyntivaltuuksia aina nollaan saakka oli virhe ja SAK arvosteli sitä voimakkaasti. Hallitus vetikin esityksensä pois. Nyt käsillä on uusi ehdotus, joka on tasapainoisempi ja rakentuu sille ajatukselle, että valtio säilyy merkittävänä omistajana, Ahmavaara totesi.

Lisätietoja

Pekka Ahmavaara, puh. 0400-500 760