SAK:n Janne Metsämäki: Muutosturvan ja työelämän laadun kehittäminen joustoturvan painopisteeksi
Työministeri Tarja Cronbergin kolmikantainen joustoturvatyöryhmä on hyväksynyt yhteiset periaatteet joustoturvan kehittämiselle. Niiden tavoitteena on ohjata joustoturvatyön jatkovalmistelua ja linjata Suomen näkemyksiä EU-tason keskustelua varten.
– Työn lähtökohtana on tasapaino turvan ja joustojen välillä. Erityisesti huomiota on kiinnitettävä työllistymisen edistämiseen muutosturvaa kehittämällä. Tämä tarkoittaa muun muassa parempia mahdollisuuksia koulutukseen sekä julkisten työvoimapalvelujen vahvistamista, toteaa SAK:n elinkeinoasioiden päällikkö Janne Metsämäki.
Metsämäen mukaan työelämän laatua ja työhyvinvointia on parannettava, jos työuria halutaan pidentää. Joustoturvaperiaatteissa on linjattu keinoiksi muun muassa työterveyshuollon kattavuuden parantaminen, hyvä johtaminen ja yhteistyö työelämän laadun ja tuottavuuden parantamiseksi työpaikkatasolla.
– Joustoturva ei merkitse heikennyksiä työntekijöiden turvaan. Työryhmä toteaa, että suomalainen työlainsäädäntö on viime vuosina uudistettu laajasti ja se toimii suhteellisen hyvin. Tärkeimmät kehittämistarpeet koskevat työntekijöiden mahdollisuuksia elämäntilanteen mukaisiin työaika- ja työjärjestelyihin, Metsämäki sanoo.
– Joustoturvatyön tavoitteiden toteutuminen edellyttää kohoavaa työllisyysastetta sekä hyvää työelämän laatua ja työelämän jatkuvaa kehittämistä. Työllisyysasteen nostamisessa on tärkeää sujuva työhön hakeutuminen, työelämässä pysyminen sekä nopea uudelleen työllistyminen siirtymä- ja murrostilanteissa, Metsämäki huomauttaa.
Metsämäen mielestä tärkeintä joustoturvan kehittämisessä on muutosturvan parantaminen ja varautuminen muutostilanteisiin niin valtakunnallisella, alueellisella kuin yritys- ja työpaikkatasollakin.
Raportti ”Joustoturvatyö ja yhteiset joustoturvaperiaatteet” löytyy pdf-muodossa oikeanpuoleisen palstan linkkien kautta.