Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Ihalainen yt-lain ratkai…

Uutinen

SAK:n Ihalainen yt-lain ratkaisusta: Tasapainoinen kokonaisuus työelämän kehittämiseksi

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen

SAK:n mielestä yhteistoimintalaista syntynyt hallituksen esitys on tasapainoinen kokonaisuus ja uudistaa vanhaa yt-lakia työelämän kehittämislaiksi. Puheenjohtaja Lauri Ihalainen pitää hyvänä sitä, että loppusuoralla kiistelyn kohteeksi noussut pääkysymys eli lain soveltamisraja säilyi kolmikantavalmistelun mukaisessa 20:ssa. Hänen mukaansa kolmikanta osoitti näin toimivuutensa.

SAK:n selkeä linja on alusta asti ollut, ettei soveltamisrajaa pidä nostaa tehtyyn esitykseen nähden. Soveltamisrajan lisäksi SAK:lle on erityisen tärkeää, että monien vaiheiden kautta saatu yhteisymmärrys lain sisällöstä on eri osapuolten kannalta tasapainossa oleva kokonaisuus.

– Nyt hallituksen saavuttama yksimielisyys lain sisällöstä muuttaa komitean esitystä vain hieman. Tehdyt tarkennukset ovat tasapainossa ja kohdistuvat pienimpien yritysten yhteistoiminnan sisältöön vain eräiltä osin. Niissä ei puututa ay-liikkeen tärkeinä pitämiin asiakysymyksiin eikä lain soveltamisalaan. Näin ollen Suomen Yrittäjien julkilausutut vaatimukset lain huonontamisesta pääkysymyksessä vesittyivät, Ihalainen toteaa.

SAK pitää yt-ratkaisua yhtenä tärkeänä lisäaskeleena oman työpaikan asioihin vaikuttamisessa, työsuhteen turvallisuuden lisäämisessä ja muutoksia ennakoivan tiedonsaannin varmistamisessa sekä työntekijöiden osaamisen edistämisessä.

Ihalaisen mukaan yt-lain uudistuksen aiheuttamat loppusuoran ongelmat jäivät tulevia kolmikantaneuvotteluja ja neuvottelukierroksia ajatellen suhteellisen pieniksi. Luottamuksen säilymisen kannalta SAK pitää tärkeänä, että neuvottelutulokset viedään jatkossa eteenpäin sovitussa muodossaan.

– Tässä tilanteessa työmarkkinajärjestöjen yhteisesiintyminen ja sopimuksesta kiinnipitämisen linja auttoivat hyvään lopputulokseen pääsemistä. Lakiesityksen syntyminen kuvaa kolmikannan toimivuutta ja lisää aikaisemmin toteutettujen muutosturvalainsäädännön ja tilaajavastuulain kanssa työelämän oikeudenmukaisuutta, Ihalainen sanoo.

Hänen mukaansa nyt olisi tärkeää, että kaikki työmarkkinoiden osapuolet sitoutuisivat uuden lain tuomiin mahdollisuuksiin ja kehittäisivät työelämää tasa-arvoisempaan suuntaan. Lisäksi Ihalaisen mukaan on oleellista, että syntynyt yt-lakiesitys vauhdittaisi myös kuntien työntekijöiden pääsyä mahdollisimman pian lakisääteisen yhteistoiminnan piiriin.

Lisää aiheesta

Hallitus teki vain pieniä muutoksia komitean esitykseen

Työministeriön tiedote 2.11.2006

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi yhteistoiminnata yrityksissä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (pdf)

Lisätietoja

SAK:n edunvalvontaosaston johtaja Lauri Lyly, puhelin 050 68293