SAK:n Ihalainen: Yritysten harjoitettava pitkäjänteisempää ja turvallisempaa henkilöstöpolitiikkaa
Työmarkkinajärjestöjen johto on perjantaina aamupäivällä vierailulla pääministeri Matti Vanhasen luona. SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen arveli aamulla, että tapaamisessa keskustellaan mm. kolmikantayhteistyön toteuttamisesta nykyisellä hallituskaudella, valtiovarainministeriön budjettiesityksen vaikutuksista työllisyyteen ja siitä, miten työllisyysastetta voitaisiin Suomessa ylipäätään parantaa. Ihalainen oli perjantaiaamuna MTV3:n Huomenta Suomi -lähetyksen haastateltavana.
SAK ja muut palkansaajajärjestöt ovat olleet huolissaan työntekijöiden lisääntyvistä irtisanomisista. Ihalaisen mukaan yritykset harjoittavat nykyään neljännesvuosikatsauspolitiikkaa myös henkilöstöpolitiikassaan.
– Yritysten olisi harjoitettava pitkäjänteisempää ja turvallisempaa henkilöstöpolitiikkaa. Työvoimasta on tulevaisuudessa kilpailtava, ja sen vuoksi yritysten kannattaisi panostaa työntekijöiden osaamiseen ja jaksamiseen. Ihmisistä on huolehdittava paremmin, sanoi Ihalainen haastattelussa.
Ihalaisen mukaan Suomessa on myös tarvetta parantaa työntekijöiden irtisanomissuojaa ja uudistaa yhteistoimintalakia, josta on tullut lähinnä irtisanomislaki. Irtisanomissuoja on Suomessa monia muita Euroopan maita heikompi.
Ihalainen torjui haastattelussa viime päivinä esille tulleet ajatukset uusista eläkeratkaisuista ja työttömyysturvan heikennyksistä työssäolovuosien lisäämiseksi. Työeläkkeistä ja työttömyysturvan uudistuksista saatiin vuosina 2001 ja 2002 aikaan kolmikantaisesti valmisteltu ns. sosiaalipaketti, eikä sen avaamiseen ole Ihalaisen mukaan tarvetta. Sen sijaan työelämää olisi uudistettava niin, että ihmiset jaksaisivat olla siinä pitempään mukana.
Ihalainen kiirehtii yritysverotusta koskevia ratkaisuja
Lauri Ihalaisen mukaan Suomen talouden perusasiat ovat tällä hetkellä hyvässä kunnossa. Mikäli kansainvälinen talous alkaa elpyä, on Suomi hyvässä iskussa lähteä nousuun mukaan. Matalat palkat tai verotus eivät kuitenkaan voi olla Suomen menestyksen takana, vaan Suomen kilpailuetu perustuu osaamiseen, erikoistumiseen, laatuun sekä vakaisiin yhteiskunnallisiin olosuhteisiin ja hyvinvointipalveluihin.
Ihalainen odottaa Euroopan unionilta yhteisiä pelisääntöjä yritysten verotukselle, jotta maat eivät kilpailisi itseään hengiltä. Samalla Ihalainen kiirehtii Suomen yritysverotusta koskevia koko vaalikaudelle ulottuvia ratkaisuja, jotta yritysten toimintaympäristöön saataisiin lisää varmuutta. Yritysverojen tuotto pitäisi Lauri Ihalaisen mukaan kuitenkin säilyttää nykyisellä tasollaan.