Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Ihalainen: Palveludirekt…

Uutinen

SAK:n Ihalainen: Palveludirektiivi edellyttää kansalliset rajat ylittävää tilaajavastuuta

Lauri Ihalainen

– Euroopan unionissa valmistellaan parhaillaan direktiiviä palveluista sisämarkkinoilla. Hallituksen ja Suomen puolesta neuvotteluihin osallistuvien virkamiesten on pidettävä huolta siitä, että direktiivi saa sisällön, jolla luodaan uusia mahdollisuuksia suomalaisen työlle ja palveluyrityksille pärjätä ja lisätä vientiä laajentuneilla EU:n sisämarkkinoilla. Samalla on kuitenkin huolehdittava, ettei palvelukaupan liberalisointi johda työehtojen polkemiseen, kansallisten työehtosopimusten kiertämiseen tai julkisten hyvinvointipalvelujen heikkenemiseen, totesi SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen Hotelli-, kahvila- ja ravintolatyöntekijöiden pohjoismaisen unionin kongressissa Korpilammella perjantaina.

– On suuri vaara, että palveludirektiivi muuttuu valmistelussa työehtojen polkemisdirektiiviksi. Nykyinen luonnos nojaa niin sanottuun alkuperämaaperiaatteeseen. Sen mukaan viime kädessä palveluntarjoajan kotimaan viranomaiset vastaisivat siitä, että Suomessa tehdyssä työssä noudatetaan suomalaisia työehtosopimuksia ja lakeja. Direktiivi ei kumoa voimassa olevaa lähetettyjen työntekijöiden lakia. Se kuitenkin riisuu kotimaan viranomaisilta ja ammattiliitoilta käytännössä tehokkaat valvontakeinot, joilla pelisääntöjen noudattaminen voitaisiin varmistaa. Komission ehdotukseen tarvitaankin tuntuvia muutoksia.

– Mikäli alkuperämaaperiaatteesta ei tingitä, on palvelujen tilaajayrityksille asetettava direktiivissä velvoite sisällyttää kansallisten työehtosopimusten ja työ-, sosiaali- ja verolainsäädännön noudattamista koskevat velvoitteet urakka- ja hankintasopimuksiinsa. Jos palvelun tarjoaja ei näitä sopimusehtoja noudata, on siitä aiheuduttava sekä taloudellisia että juridisia seuraamuksia.

– Tilaajavastuun välttämättömyyttä osoittavat kuluneenkin kesän aikana esiin tulleet useat väärinkäytöstapaukset jopa julkisissa rakennuskohteissa. Direktiivin toimivuuden varmistamiseksi ammattiliitoille on myönnettävä rajat ylittävä kanneoikeus, joilla velvoitteensa laiminlyöneet palvelun tarjoajat saadaan tarvittaessa myös jälkikäteen vastuuseen.

– Palveludirektiiviehdotuksen muuttamisessa tarvittaisiin nyt pohjoismaista yhteistyötä. Suomen hallituksen tulisi pohtia yhteistä neuvottelustrategiaa Ruotsin ja Tanskan kanssa järkevän ja sisämarkkinoita aidosti palvelevan palveludirektiivin laatimiseksi. Vielä ei ole liian myöhäistä varmistaa, että palvelujen vapaa liikkuvuus laajentuneessa EU:ssa toteutuu säännöillä, jotka ovat reiluja paitsi palkansaajille myös rehellisesti toimiville kotimaisille yrityksille.

Lisätietoja:
apulaisjohtaja Matti Viialainen, puh. 040 760 6250