Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Huutola: Työttömyyden ka…

Uutinen

SAK:n Huutola: Työttömyyden kasvu vaatii välittömiä toimia

Matti Huutola

– Talouden elvytystä ei saa lopettaa ennen kuin työllisyys on kääntynyt kestävään kasvuun, SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Huutola sanoo.

Elvytystä tarvitaan, jotta talouden rattaat pysyisivät pyörimässä ja ihmisille riittäisi työtä. Suomen elvytyksen heikkous on ollut sen painottuminen lähes täysin veronalennuksiin. Verojen alentaminen ei ole tehokasta elvytystä, kuten myös EU:n komissio on todennut vertaillessaan eri maiden elvytyspaketteja.

SAK:n mukaan nyt tarvittaisiin enemmän menoelvytystä. Lisämäärärahoja tulisi ohjata etenkin liikenneväylien, rautateiden ja muun infrastruktuurin kunnostamiseen.

– Suomen talouden perusta on yhä teollisuudessa. Toimiva infrastruktuuri on etenkin Suomen kaltaiselle harvaanasutulle maalle kilpailukyvyn välttämätön edellytys, Huutola toteaa.

SAK:n mukaan perusväylänpitoon tarvitaan vähintään 200 miljoonan euron tasokorotus. Tämän määrärahatason saavuttamiseksi olisi laadittava useampivuotinen rahoitusohjelma. Myös uudet välittömästi käynnistettävät investoinnit hillitsisivät työttömyyden kasvua.

Lisäpanostuksia tarvitaan myös työvoimapolitiikkaan ja koulutukseen.

– Osaamistason kohottaminen on sijoitus tulevaisuuteen, jota ei pidä nähdä yksittäisen vuoden budjettieränä, Huutola muistuttaa.