Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Huutola: Piiska ei auta …

Uutinen

SAK:n Huutola: Piiska ei auta nuoria

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola

Nuorten työttömyysturvan heikentäminen vastuutonta

SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola kommentoi Torniossa 16. elokuuta sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän ehdotusta lyhentää ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa nuorilta.

– Työmarkkinoille tulevat nuoret eivät saa kokea olevansa työmarkkinoilla toisessa kastissa. Siihen ei Suomella ole varaa väestön ikääntyessä ja povatun työvoimapulan edellä, sanoi Huutola.

– Piiska ei luo nuorille yhtään uutta työtilaisuutta, vaan aiheuttaa ainoastaan mielipahaa.

– Ansiosidonnainen työttömyysturva ei ole nuoria passivoiva toisin kuin Hyssälä väittää. Nuorten työttömyysjaksot ovat päinvastoin muita ikäryhmiä lyhyempiä. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan alle 30-vuotiaiden työttömyys kestää keskimäärin 11 viikkoa, kun alkaneiden työttömyysjaksojen kesto on keskimäärin 16 viikkoa. Yli 85 prosenttia nuorten alkaneista työttömyysjaksoista päättyi alle kolmen kuukauden aikana. Se kertoo nuorten olevan aktiivisia työnhakijoita, Huutola muistuttaa.

Tanskan esimerkki kertoo, että korkea työttömyysturvan taso pitää työttömyysjaksot lyhyinä, kun ihmiset voivat keskittyä työnhakuun ilman päivittäisiä toimeentulohuolia.

– Meillä nuorten passivoitumisen estämiseksi on jo olemassa nuorten yhteiskuntatakuu, jossa nuorelle työttömälle tarjotaan viimeistään kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen joko työtä taikka koulutus- tai työharjoittelupaikkaa.

Päähuomio tuleekin Huutolan mukaan kiinnittää nuorten työsuhteiden laatuun.

Huutola puhui lauantaina 16. elokuuta Torniossa nuorille järjestetyssä ulkoilmatapahtumassa.