Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Huutola patistaa palkans…

Uutinen

SAK:n Huutola patistaa palkansaajajärjestöjä tiiviimpään yhteistyöhön

Matti Huutola

Kokonaisvaltaisen työmarkkinaratkaisun löytäminen on osoittautunut vaikeaksi, SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola myöntää. Ongelmana on, ettei alakohtaisin sopimuksin kyetä vastaamaan työelämän uudistustarpeisiin.

Muutoksia tarvitaan esimerkiksi samapalkkaisuuden ja tasa-arvon toteutumiseksi, sosiaaliturvaan sekä epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevien asemaan.

Jos raamiratkaisu joudutaan hylkäämään, Huutola panostaisi työelämän kehittämiseen kiinteänä ja jatkuvana kolmikantayhteistyönä. Siinä työntekijäjärjestöjen keskinäisellä yhteistyöllä olisi iso rooli.

– Palkansaajien neuvotteluvoima rakentuu jatkossa entistä tiiviimpään ja konkreettisempaan yhteistyöhön. Tarvitsemme reilusti nykyistä parempaa koordinaatiota, tavoitteisiin sitoutumista ja tarvittaessa myös järjestöllisiä toimia, Huutola listasi.

Nyt käytävässä työmarkkinakeskustelussa teknologiateollisuuden näkemykset ovat korostuneet. Se on saattanut vääristää kokonaiskuvaa, Huutola epäilee. Esimerkiksi julkisen puolen työnantajat ovat asettuneet kattavamman ratkaisun kannalle.

– Toivoisin, että julkisuudessa kuultaisiin enemmän yksittäisten yrittäjien omia näkemyksiä tulopolitiikan jatkuvuudesta, Huutola vetosi. Hän puhui tänään Työmiehen lauantai -tapahtumassa Torniossa.