Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n hallitus: Taantumaa ei s…

Uutinen

SAK:n hallitus: Taantumaa ei saa kaataa kuntalaisten niskoille

SAK:n hallitus

SAK:n mielestä rahoitusmarkkinoiden toimivuuden edistämisen ja konkreettisten elvytystoimien jälkeen seuraava tärkeä tavoite elvytyskokonaisuudessa on varmistaa kuntatalouden kestävyys. SAK:n hallitus linjasi lähivuosien budjettitavoitteita maanantaisessa kokouksessaan vaatien pikaisia toimenpiteitä kuntien palvelujen turvaamiseksi.

– Taloustaantuma tulee heijastumaan voimakkaammin viimeistään ensi vuodesta lähtien kuntatalouteen, kun verotulokertymät jäävät ennakoiduista tasoista selvästi pienemmiksi. Etenkin monille teollisuuspaikkakunnille vaikutukset ovat rajuja, kun sekä yhteisöverotuotot että ansiotuloverotuotot putoavat samanaikaisesti, SAK perusteli kantaansa.

Kunnilla on lakisääteisiä palveluvelvoitteita, jotka liittyvät kansalaisten perusoikeuksiin esimerkiksi terveydenhuollon ja koulutuksen saamiseksi. SAK:n hallitus huomautti, ettei taantuma poista näitä oikeuksia kuntalaisilta, eikä siten myöskään niihin liittyviä velvollisuuksia kunnilta ja kaupungeilta. Koska kuntien velkaantumiselle on laissa säädetyt rajoitteensa, valtion on SAK:n mielestä lisättävä panostuksia kuntien valtionosuuksiin ja kohdennettava lisätukea erityisesti sinne, missä verotulokertymien pienentyminen vaarantaa julkiset palvelut selvimmin. Nämä linjaukset hallituksen on tehtävä viimeistään tämän kevään kehysriihessä.

Äskeisessä lisätalousarviossa tehtyjen muutosturvan toteuttamiseen liittyvien henkilöstöresurssien lisäämisen ohella valtion on myös turvattava riittävät resurssit työttömyyden lisääntymisestä ja sosiaalitupossa sovittujen aktiivitoimien vaatimista lisäpanostuksista työ- ja elinkeinotoimistojen henkilöstöön.

Järjestön mukaan valtion tuottamille palveluille on kasvava kysyntä etenkin juuri työnvälityksessä ja myös työsuojelussa, ja on tärkeää että näihin tarpeisiin pystytään vastaamaan mahdollisimman laadukkaasti. Siksi valtion tuottavuusohjelma on SAK:n mukaan keskeytettävä tai vähintäänkin jäädytettävä väliaikaisesti.

SAK:n hallitus vaatii parannuksia myös perusturvan tasoon. Tällaisia ovat muun muassa myös sata-komiteassa esitetyt asumistuen yksinkertaistaminen ja sen tason parantaminen sekä työmarkkinatuen tarveharkinnasta luopuminen. Tämä auttaa erityisesti nuoria työmarkkinoille tulevia ja vähentää osaltaan tarvetta hakea toimeentulotukea.

Yksilöidymmät esitykset valtion kehys- ja ensi vuoden budjettitavoitteisiin SAK jättää maan hallitukselle myöhemmin.