Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n hallitus: Suomi ulos inv…

Uutinen

SAK:n hallitus: Suomi ulos investointilamasta

SAK:n hallitus 8.3.2004

SAK:n hallituksen mukaan työllisyysasteen nostaminen edellyttää toimia, joilla Suomi saadaan ulos investointilamasta. Valtion budjetin kehysriihessä on tehtävä ratkaisuja, jotka tukevat työpaikkoja luovia koti- ja ulkomaisia investointipäätöksiä. SAK:n mielestä valtiovallan on edistettävä teollisuuden toimintaedellytyksiä ja vahvistettava palveluiden tuotannollista pohjaa, minkä vastikkeeksi yritysten on kannettava oma yhteiskuntavastuunsa ja sitouduttava investoimaan Suomeen. Myös julkisia, talouden kasvuedellytyksiä vahvistavia liikenneverkkoinvestointeja on aikaistettava.

SAK:n hallituksen kannanotto: Suomi ulos investointilamasta

Ajankohtaista työmarkkinatilannetta arvioidessaan SAK:n hallitus kummasteli työnantajapuolen äänekästä vastarintaa työelämän turvallisuuden ja vakauden lisäämisessä. Viimeaikaiset ulostulot osoittavat, että Etelärannan EI-liikkeellä on vain yksi vastaus kaikkiin kysymyksiin: ei irtisanomisturvalle, ei työttömyysturvalle, ei tulopolitiikalle, ei solidaariselle palkkapolitiikalle ja ei EMU-ajan palkanmuodostusmallille. Keskustelussa kysyttiinkin, tarkoittaako uuden työnantajajärjestön nimilyhenne EK samaa kuin ei käy? SAK:n mielestä palkkaerojen kasvattaminen, sopimusturvan murentaminen ja muutosturvallisuuden heikentäminen eivät lisää suomalaisten tuotteiden kysyntää eikä työpaikkoja, mutta ne tuottaisivat turvattomuutta ja uusia köyhiä kansalaisia.

Tasa-arvolakia tiukennettava

SAK:n hallitus otti tänään kantaa myös samapalkkaisuuden edistämiseen. Vaikka EU on toistuvasti kiinnittänyt huomiota Suomen suuriin sukupuolten välisiin palkkaeroihin, naisten palkat ovat edelleen keskimäärin 80 prosenttia miesten palkoista. Sitä työmarkkinoiden eriytyminen naisten ja miesten aloihin selittää vain osittain.

SAK:n mielestä yksi konkreettinen keino palkkatasa-arvon edistämiseksi on tasa-arvolain uudistaminen niin, että se luo välineitä samapalkkaisuuden toteuttamiseksi. SAK:n mielestä esitys uudeksi tasa-arvolaiksi onkin saatava eduskunnan käsittelyyn jo tämän kevään aikana.

SAK:n hallituksen kannanotto: Tasa-arvolakia tiukennettava samapalkkaisuuden edistämiseksi

Lisätietoja

– johtaja Matti Tukiainen, puh. (09) 7721 340
– budjettitiimin vastaava Sinikka Näätsaari, puh. (09) 7721 442 (budjettikehyskannanotto)
– tasa-arvosihteeri Marja Erkkilä, puh. (09) 7721 456 (samapalkkaisuuskannanotto)