Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n hallitus: Skogin esityks…

Uutinen

SAK:n hallitus: Skogin esitykset eivät toimi

SAK:n hallitus 29.3.2004

SAK:n hallituksen mukaan hallituksen työllisyysohjelman vetäjän Harri Skogin esittämä ”sisääntulopalkka” pitkäaikaistyöttömille ei synnytä lisää työpaikkoja. Se on todettu jo vastaavanlaisista nuorten palkka-alekokeiluista. Työnantajille sen sijaan on jo nyt olemassa huomattavat taloudelliset kannustimet palkata pitkäaikaistyöttömiä, mutta silti heidän palkkaamisensa ei tunnu työnantajille maistuvan.

Pitkäaikaistyöttömän palkkaava työnantaja voi nykyisellään saada vähintään 430 euroa ja enintään jopa 770 euroa kuukaudessa työllistämis- tai yhdistelmätukea. Tuki voi kestää normaaleissa yrityksissä 10 kuukautta. Sosiaalisissa yrityksissä se voi vajaakuntoisten kohdalla jatkua jopa 36 kuukautta ja pitkäaikaistyöttömien kohdalla tuki on 24 kuukautta.

SAK:n mielestä pitkäaikaistyöttömien palkka-alen toteuttaminen voisi myös pahentaa ns. kannustinloukkuongelmia, kun ero työstä saatavan palkan ja eri sosiaalietuuksien välillä entisestään kaventuisi. Työnteon kannustimien heikentäminen palkkoja alentamalla johtaisikin jatkossa herkästi vaatimuksiin myös sosiaaliturvan leikkaamisesta. SAK:n mielestä hallituksen on ennemminkin panostettava aktiiviseen työvoimapolitiikkaan kuin palkkojen alentamiseen. SAK kiirehtiikin työministeriössä meneillään olevaa työllistämistukien uudistustyötä. Hallitusohjelman mukaisesti on pikaisesti ratkaistava mahdollisuudet ottaa käyttöön pitkäaikainen työllistämistuki, joka voisi tietyin edellytyksin koskea myös pitkäaikaistyöttömiä.

SAK:n hallitus käsitteli tämänpäiväisessä kokouksessaan myös vuosilomalain kokonaisuudistusta pohtineen komitean mietintöä. SAK:n hallitus piti lakiesityksessä erityisen ongelmallisena mahdollisuutta vaihtaa viides lomaviikko lomakorvaukseen. Esitykseen liittyvät reunaehdot eivät riitä turvaamaan sitä, etteikö lomaviikon vaihtamista voitaisi työpaikoilla käyttää väärin. SAK:n hallitus katsoo, että oikeus viidenteen lomaviikkoon on edelleen säilytettävä osana pakottavaa lainsäädäntöä. SAK on kuitenkin jatkossakin valmis neuvottelemaan vuosilomalain uudistamisesta.

Lisätietoja

– lakimies Kalle Räisänen, puh. (09) 7721 449 (työllistämistuet)
– vastaava lakimies Jorma Rusanen, puh. (09) 7721 409 (vuosilomalaki)