Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n hallitus: Harmaan taloud…

Uutinen

SAK:n hallitus: Harmaan talouden torjuntaan tarvitaan uusia toimia

SAK:n hallitus

SAK on tyytyväinen hallituksen päätökseen ottaa käyttöön ns. käänteinen arvonlisävero rakennusalalla. SAK on jo pitkään ajanut käänteisen arvonlisäveron käyttöönottoa, sillä se on nopea ja tehokas tapa estää erityisesti verojen kierto. Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunta tuo valtiolle lisää verotuloja ja tasapuolistaa kilpailuolosuhteita. Hallituksen on nyt myös taattava riittävät resurssit niin verohallintoon kuin talousrikollisuuden tutkintaankin, jotta koko ohjelma harmaan talouden torjumiseksi voidaan toteuttaa.

Käänteinen arvonlisävero ei kuitenkaan yksistään riitä harmaan talouden torjunnassa, vaan sitä täydentämään tarvitaan tilaajan vastuun vahvistamista. SAK:n mukaan tilaajavastuulakia on kehitettävä siihen suuntaan, että muun muassa alipalkkojen maksaminen estetään.

Pääomaveron korotus on oikeudenmukaista

Valtiovarainministeriön kaavailema pääomatulojen verotuksen kiristäminen olisi SAK:n hallituksen mukaan järkevä ja oikeudenmukainen keino etsiä helpotusta valtiontalouden kohentamiseen. Jo parin prosenttiyksikön korotus toisi noin 100 miljoonan euron lisäyksen verotuloihin.

Verotulojen romahtaminen taloustaantuman oloissa pienentää tänä vuonna valtion tuloja noin 15 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Vuosi 2010 ei ole valtiontaloudessa lainkaan helpompi, vaan pikemminkin rajusti huonontuva työllisyystilanne johtaa ainakin ansiotuloveropotin kutistumiseen edelleen. SAK:n hallituksen mukaan nyt tarvitaankin tuloja sieltä, mistä niitä järkevimmin, tehokkaimmin ja oikeudenmukaisimmin on saatavissa.