Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n hallitus: EK haluaa vaik…

Uutinen

SAK:n hallitus: EK haluaa vaikeuttaa ahtaajien sopimusneuvotteluja

SAK:n hallitus

SAK:n hallitus on erittäin huolestunut Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n puuttumisesta eri alojen työehtosopimusneuvotteluihin. Viime viikon aikana nähtiin, miten EK vaikeuttaa ja jopa jarruttaa sopimuksen syntymistä ahtausalalle. SAK:n hallituksen mukaan näyttääkin siltä, että EK on ajamassa ahtaajien kustannuksella laajempia tavoitteita sopimusturvaan.

EK:n aiemmin tekemän yksipuolisen päätöksen seurauksena työmarkkinoilla käydään nyt liittokohtaisia työehtosopimusneuvotteluja. Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen tulisi tällaisessa tilanteessa antaa kaikki tuki eri toimialojen neuvotteluille. Tuen antamisen sijaan EK pyrkii sekoittamaan ahtaajien sopimusneuvotteluja esittämällä laillisen lakon aikana rajoituksia lakko-oikeuteen ja puhumalla vahingonkorvausvaatimuksista.

Lakko-oikeus on kansalaisoikeus ja työelämän perusoikeus, jonka rajoittamiseen Suomessa ei ole mitään asiallisia perusteita. Lakko-oikeuden rajoittamisvaatimusten sijaan työnantajien kannattaisikin nyt katsoa peiliin. Kovalla julkisuuspelillään työnantajat ovat itse vaikeuttamassa sopimusyhteiskunnan toimintaa.