Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n hallitus antoi valtuudet…

Uutinen

SAK:n hallitus antoi valtuudet tupon allekirjoittamiseen

Tupo-neuvottelut 2004

Neuvotteluja jatketaan vielä useilla SAK:laisilla aloilla

SAK:n hallitus kokoontui keskiviikkona klo 19.30 arvioimaan tulokierrostilannetta. Hallitus piti tärkeänä, että ponnistuksia neuvottelutuloksen aikaansaamiseksi jatketaan vielä avoinna olevilla aloilla, mm. mekaanisessa metsäteollisuudessa sekä ahtauksessa ja öljynkuljetuksissa. SAK:n hallitus antoi kokouksessaan valtuudet sopimuksen allekirjoittamiseen kun ratkaisun kattavuus järjestöjen kesken arvioidaan riittäväksi. Työmarkkinajohtajien viisikko kokoontuu uudelleen klo 21 arvioimaan tilannetta.

SAK:n hallituksessa pidettiin tärkeänä, että liitoilla on myös mahdollisuus liittyä tupoon myös jonkin aikaa ratkaisun allekirjoittamisen jälkeen. Monilla aloilla on vielä odotettavissa tupon mukaisia ratkaisuja, vaikka neuvotteluja ei eri syistä ole voitu käydä loppuun annetussa aikataulussa. Tiedot tuporaamin pohjalta syntyneistä työ- ja virkaehtosopimuksista oli määrä ilmoittaa keskusjärjestölle ja valtakunnansovittelijalle keskiviikkona klo 16 mennessä.

SAK:laisilla aloilla tupon piirissä oli klo 20 mennessä noin 740 000 palkansaajaa eli reilu kolme neljäsosaa SAK:laisesta kentästä. Luvussa on mukana elintarviketeollisuuden helmikuun loppuun 2007 ulottuva, noin 30 000 työntekijää koskeva sopimus, jonka palkankorotukset määräytyvät tupon mukaisina.

Lisäksi noin 30 000 SAK:laisella työntekijällä on talveen 2006 ulottuva työehtosopimus. Niistäkin monissa, esimerkiksi autoliikenteessä, vuoden 2005 palkankorotukset määräytyvät tupon mukaisina. Yhteensä vähintään vuoteen 2006 ulottuvien työ- tai virkaehtosopimusten piirissä on nyt noin 80 prosenttia SAK:laisista.

Neuvottelut ovat edelleen kesken monilla aloilla, mm. satamissa ja öljykuljetuksissa. Sähköliiton noin 10 000 työntekijän talotekniikka-alalla neuvottelut jatkuvat torstaina. Lentoemäntien ja stuerttien yhdistyksen 1600 henkilöä koskevat sopimusneuvottelut jatkuvat ensi viikolla.

Suurimpia tupon ulkopuolelle jäämässä olevia aloja ovat rakennusala, n. 80 000 henkilöä, sekä paperiteollisuus, noin 30 000 henkilöä. Paperiteollisuus jää vastoin omaa haluaan tupon ulkopuolelle työnantajapuolta edustavan Metsäteollisuus ry:n kieltäydyttyä neuvottelemasta. Paperiliitto on kuitenkin tupossa mukana pienempien sopimusalojensa osalta.

Sopimustilanne SAK:laisissa ammattiliitoissa

Lisätietoja soveltamisneuvotteluista ja tupon neuvottelutuloksesta osoitteessa www.sak.fi/tupo