Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n ekonomistit: Velanhoitoo…

Uutinen

SAK:n ekonomistit: Velanhoitoon tarjottu vääriä lääkkeitä – vain talouskasvu auttaa

SAK: Vain talouskasvu auttaa

Velkaantuminen ei olisi niin massiivista jos veropohja olisi pidetty laajana, sanotaan SAK:n ekonomistien uudessa talouspuheenvuorossa.

Suomi on ajautumassa pahaan työllisyyskriisiin. Talouspolitiikassa on panostettava nyt kriisin lievittämiseen työpaikkoja luomalla ja säilyttämällä, SAK vaatii.

Huomenna alkavasta hallituksen kehysriihestä SAK odottaa uusia ja nopeavaikutteisia työllisyyden edistämistoimia. Elvytyksen tulisi olla esitettyä tehokkaampaa ja perustua selvemmin menojen väliaikaiseen lisäämiseen.

Välttämättömien elvytystoimien ja yhteiskunnan perustoimintojen säilyttämiseksi Suomi tulee lähivuosina väistämättä velkaantumaan. SAK:n ekonomistien arvion mukaan talouskehityksen tulisi kuitenkin olla selvästi ennakoitua synkempää, jotta Emu-kriteerinä käytettävä 60 prosentin velkaantumisaste ylitettäisiin. Velkaantumisaste saadaan todennäköisesti laskevalle uralle jo seuraavalla vaalikaudella. Paniikkiin ei ole syytä.

Velanottoon liittyen SAK on huolissaan valtiontaloutta nakertavista verohelpotuksista. Menojen kasvu on pysynyt kurissa valtiontalouden kehyksen ansiosta, mutta tulopuolella veropohjan aukot ovat kasvaneet holtittomasti.

– Tiukan menokehyksen vuoksi kaikki yhteiskunnan ongelmat yritetään ratkaista verohelpotuksia tehtailemalla. Tällä hetkellä valtiontalouden kehys vuotaa tulopuolelta kuin seula, SAK:n ekonomisti Olli Koski sanoo.

Nykyinen hallitus on tekemässä veronalennuksia yhteensä 3,6 miljardin edestä ja ylittämässä siten ohjelmansa alennukset jopa 1,4 miljardilla eurolla. Samaan aikaan menoja luvataan lisätä huolettomasti jo seuraavankin hallituksen puolesta. Pelkästään Sata-komiteassa tehtyjen linjausten kustannukset ovat nousemassa useisiin satoihin miljooniin euroihin.

Finanssipolitiikan säännöstöä tulisi korjata siten, että nyt nähdyltä nopealta valtiontalouden eväiden syömiseltä voitaisiin tulevaisuudessa välttyä.

Leikkauslistojen tai veronkiristyksen sijaan Suomen tulisi pyrkiä kestävään ja nopeaan talouskasvuun 2010-luvulla. Osaamiseen, energiatehokkuuteen ja infrastruktuuriin investoimalla, uusia työpaikkoja luomalla ja verotusta uudistamalla päästään kestävälle kasvu-uralle, joka mahdollistaa velkaantumisasteen alentamisen.

SAK:n talouspoliittinen puheenvuoro ja tiedotustilaisuudessa esitetyt kalvosarjat löytyvät vasemmanpuoleisen palstan linkkien kautta.