Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n edustajakokous suuntaa t…

Uutinen

SAK:n edustajakokous suuntaa tulevaisuuteen

SAK:n 16. edustakokous pidetään 28.-30. toukokuuta Helsingin Messukeskuksen konferenssitiloissa. Edustajakokouksessa SAK uusii ohjelmalliset tavoitteensa ja luotaa tulevaisuuden ay-liikkeen tavoitteita ja toimintamuotoja. SAK:n 16. edustajakokouksen tunnus on ”Tehdään tulevaisuus yhdessä”. Kolmipäiväiseen kokoukseen osallistuu 293 jäsenliittojen nimeämää edustajaa. Edustajista kaksi viidesosaa on naisia.

Presidentti Tarja Halonen puhuu kokouksen päätösistunnossa. Pääministeri Paavo Lipponen tuo valtiovallan tervehdyksen edustajakokouksen avausistuntoon maanantaina. Kokousta saapuu seuraamaan myös useita kymmeniä kansainvälisen ammattiyhdistysliikkeen edustajia. Puheenvuoron kokouksessa käyttää mm. ILO:n toimitusjohtaja Kari Tapiola, EAY:n pääsihteeri Emilio Gabaglio, Ruotsin LO:n puheenjohtaja Wanja Lundby-Wedin sekä VAKL:n puheenjohtaja Fackson Shamenda.

Edustajakokous valitsee tiistaina 29. toukokuuta SAK:n puheenjohtajan, hallituksen sekä valtuuston ja sen puheenjohtajat. Puheenjohtaja Lauri Ihalainen on saanut vahvan tuen kolmannelle viisivuotiskaudelleen. Myös hallituksen varapuheenjohtaja Pekka Ahmavaara on saanut tuen jatkokaudelleen. Sen sijaan valtuuston puheenjohtaja on vaihtumassa valtuustoa vuodesta 1989 johtaneen KTV:n puheenjohtaja Jouni Riskilän jäädessä eläkkeelle. Valtuuston puheenjohtajaksi on nousemassa KTV:n Tuire Santamäki-Vuori.

Jäsenliitot saavat SAK:n uuteen valtuustoon yhteensä 122 edustajaa. Uuteen hallitukseen valitaan kokouksessa 25 jäsentä. Koska enemmistö ammattiliittojen puheenjohtajista on edelleen miehiä, lähinnä liittopuheenjohtajista koostuvassa hallituksessa naisia on jatkossakin melko vähän (5-6). Tämä ei kuitenkaan anna oikeaa kuvaa, sillä todellisuudessa he edustavat liittojensa jäsenmäärien perusteella noin puolta SAK:n jäsenkunnasta. Naisten asema on SAK:laisen ay-liikkeen johdossa on kuluneella edustajakokouskaudella vahvistunut ratkaisevasti. Uuden edustajakokouskauden alkaessa reilusta miljoonasta SAK:laisesta 470 000 on jäsenenä naisen johtamassa liitossa (KTV, PAM, SEL, TEVA). Vuonna 1996 naisjohtoisissa liitoissa oli SAK:laisista viidennes eli noin 200 000.

Kolme asiakirjaa, neljä foorumia

SAK:n 16. edustajakokous käsittelee kolme pääasiakirjaa. ’Hyvinvointi syntyy työstä’ -asiakirja linjaa SAK:n tavoitteita, ’Sovitaan yhdessä’ -asiakirja järjestön sopimuspolitiikkaa ja ’Liikkeessä tulevaisuuteen’ -asiakirja SAK:laisen ay-liikkeen toimintaa ja tulevaisuutta. ’Hyvinvointi syntyy työstä’ ja ’Sovitaan yhdessä’ -asiakirjoissa aikajänteenä on edustajakokouskausi eli lähimmät viisi vuotta. ’Liikkeessä tulevaisuuteen’ -asiakirja tarkastelee maailmaa ja ammattiyhdistysliikettä kymmenen vuoden aikavälillä.

Edustajakokous jakaantuu toisena kokouspäivänä neljään foorumiin, joista kolme käsittelee kukin yhden edustajakokousasiakirjan teemoja: sopimuspolitiikkaa, SAK:n tavoitteita sekä tulevaisuuden ammattiyhdistystoimintaa. Neljännen foorumin teemana on työpaikkojen edunvalvonta ja luottamusmiesten asema.

Kokouksessa käsitellään myös mm. SAK:n jäsenliittojen tekemiä esityksiä. Liittoesityksiä on tehty aktiivisesti, yhteensä lähes 50, työttömyysturvan parantamisesta eettiseen tuotantoon, työaikapolitiikkaan tai valtion omistajapolitiikkaan.