SAK:n edustajakokouksessa aikaisempaa enemmän naisia

SAK:n 19. edustajakokous alkaa maanantaina Tampereella. Edustajia on kaikkiaan 259 Raaseporista Ivaloon. Naisten osuus on kasvanut.
05.06.2016 22:00
SAK

Tänä vuonna naisedustajia osallistuu 104 eli 67 edustajaa enemmän kuin edellisessä edustajakokouksessa vuonna 2011. Naisten osuus on nyt runsaat 40 prosenttia, miesten lähes 60.

Edustajia on yhteensä 259, Raaseporista Ivaloon. Suurin edustajaryhmä on Palvelualojen ammattiliitolla PAMilla, jota edustaa 51 jäsentä. Seuraavaksi suurin ryhmä on Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:llä, jota edustaa 45 henkilöä.

Kolmanneksi suurin ryhmä on Metalliliitolla, jolla on 33 kokousedustajaa. Kahdeksan liittoa osallistuu kokoukseen kukin yhden edustajan voimin.

Suurin osa edustajiston jäsenistä on 50–59-vuotiaita. Heitä on runsaat 38 prosenttia kaikista edustajista.

20–29-vuotiaita on vajaat neljä prosenttia edustajiston 259 jäsenestä. 30–39-vuotiaat muodostavat runsaat 21 prosenttia ja 40–49-vuotiaat noin 30 prosenttia edustajiston kokoonpanosta.

Jäsenillä kiinnostus yhteiskunnallisiin aiheisiin

Yli 60-vuotiaita jäseniä edustajistossa on 17. JHL:n jäsen Arja Uusikartano, 64, on mukana politiikassa ja työelämässä pääluottamusmiehenä. Hän aikoo jatkaa työuraansa vielä muutamia vuosia, sillä motivaatiota työhön riittää.

– Odotan, että saan kokouksessa laajempaa näkökulmaa omaan ja eri alojen töihin. On kiinnostavaa tavata eri ammattiryhmien työntekijöitä ja kuunnella keskusteluita muun muassa työmarkkinatilanteesta, länsiteiskolainen Uusikartano toteaa.

Porissa asuva Essi Huhtamäki, 23, on edustajiston nuorin. Hän toivoo saavansa työelämään uusia näkökulmia ja kokeneempien mielipiteitä ammattiyhdistystoiminnasta.

– Tietenkin myös nuorten asema SAK:ssa kiinnostaa, nuori ensikertalainen mainitsee.

Yli 30 vuotta luottamusmiesuraa

Edustajiston jäsenistä lähes 46 prosenttia toimii pääluottamusmiehenä. Työsuojeluvaltuutetut muodostavat runsaat 15 prosenttia edustajistosta. Muutamat pääluottamusmiehistä toimivat myös työsuojeluvaltuutettuina.

Lähes joka neljäs on toiminut luottamustehtävissä 16–20 vuotta. Saman verran edustajistossa on jäseniä, jotka ovat toimineet luottamustehtävissä 6–10 vuotta.

Yli 30-vuotisen luottamusmiesuran on tehnyt lähes yhdeksän prosenttia edustajistosta. Juuri luottamusmiesuransa aloittaneita on kaksi henkilöä. Joka neljäs edustajiston jäsen ei toimi missään luottamustehtävässä.

Viiden vuoden välein kokoontuva edustajakokous on SAK:n korkein päättävä elin. Tampere-talolla 6.–8. kesäkuuta pidettävää edustajakokousta voi seurata suorana SAK:n edustajakokoussivulla sekä Youtube-kanavalla. Twitterissä kokouksen tunnus on #SAK109.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.