SAK:n asiantuntijalääkäri: THL siirtämässä työterveyskuluja kunnille ja palkansaajille

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön asiantuntijalääkäri Kari Haring arvostelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mallia terveydenhuollon rahoituksesta. Viime viikolla esitetty malli siirtäisi työnantajien nyt rahoittamia työterveyshuollon kuluja kuntien ja palkansaajien maksettaviksi.
09.10.2013 08:27
SAK
Kari Haring

– THL haluaisi siirtää nämä kustannukset työnantajilta kunnille. Samalla THL kävisi palkansaajien kukkarolla, kun se korottaisi palkansaajilta perittävä sairaanhoitomaksua, Kari Haring sanoo.

Työnantajat rahoittivat vuonna 2010 yli kolme miljoonaa työterveyshuollon lääkärissäkäyntiä. Rahaa työnantajat käyttivät sairaanhoitoon yhteensä 390 miljoonaa euroa.

THL:n mallissa lisättäisiin perusterveydenhuollossa toimivien lääkäreiden määrää laajentamalla kunnallinen rahoitus kattamaan myös yksityiset palvelutuottajat. Järjestely aiheuttaisi THL:n mukaan kunnille alkuvaiheessa 250–350 miljoonaan euron lisäkulut.

– Varovaisestikin arvioiden tämä vaikuttaa reilusti alimitoitetulta, sillä tarjonnan lisääntyessä myös lääkärissäkäyntien määrä kasvaa. Se puolestaan kasvattaisi laboratorio- ja röntgentutkimusten sekä erikoissairaanhoidon lähetteiden määrä, Kari Haring toteaa.

Perusterveydenhuollon ongelmiin on SAK:n asiantuntijalääkärin mukaan etsittävä ratkaisut muualta kuin työterveyshuollon alasajosta.

– Terveyskeskusten lääkäripalvelujen tuottavuutta voidaan lisätä monin keinoin. Tällaisia ovat muun muassa palkkaus, mahdollisuudet vaikuttaa työhön ja koulutus. Olisi syytä pohtia, mikä hyvin toimivissa terveyskeskuksissa on merkittävin toimivuutta selittävä asia. Myös työterveyshuollolla on tähän annettavaa.

Lisätietoja

Asiantuntijalääkäri Kari Haring, SAK, puh. 040 718 2624

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.