Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Ahmavaara:SAK:n mallilla…

Uutinen

SAK:n Ahmavaara:SAK:n mallilla oikeuden-<br>mukaisuutta tulopolitiikkaan (14.11.2000)

– Työttömyysturvan tason korotus ja markkapohjainen palkankorotuslinja teke-vät SAK:n tupomallista oikeudenmukaisimman tämän syksyn palkkaneuvotte-luissa, sanoi SAK:n johtaja Pekka Ahmavaara tänään Mikkelissä.

Ahmavaaran mukaan SAK:n palkankorotusmalli tasa-arvoerineen toisi suu-remmat palkankorotukset matalapalkka-aloille, myös Akavan esille nostamille erityisryhmille. – Toisaalta on muistettava sekin, että ammattiryhmät, joista Aka-va puhuu, työskentelevät usein työpaikoilla, joilla on paljon vielä matalapalkkai-sempia työntekijöitä erittäin vastuullisessa ja vaativassa työssä. Akavan palkan-korotusmalli on prosenttipohjainen, joka aina suosii suurituloisia eikä sen vai-kutuksia voi millään erillisellä erällä paikata, Ahmavaara painotti.

– Tuloneuvotteluissa olisi todennäköisesti eilen päästy neuvottelutulokseen, joll-ei tämä ns. Akava-ongelma olisi noussut näin vahvasti esille. Toivottavaa kui-tenkin olisi, että tunteiden jäähdyttyä neuvotteluissa löydettäisiin yhteinen pohja, Ahmavaara totesi.

Palkkamallin ohella on Ahmavaaran mukaan vaatimus työttömyysturvan tason nostamisesta tärkeä osa SAK:n oikeudenmukaisuustavoitteita. – Työttömät ovat ainoa väestöryhmä, jonka reaaliansiot ovat laskeneet 1990-luvulla. Kun kerran taloudessa menee nyt näin hyvin ja työttömyys on merkittävästi vähentynyt, on oikeus ja kohtuus, että tämä asia nyt vihdoin hoidetaan kuntoon, Ahmavaara totesi.