Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:lta ratkaisulautakuntaan y…

Uutinen

SAK:lta ratkaisulautakuntaan yhdeksän liiton sopimusaloja

Kuva: Media Images Online Oy

SAK vie tupossa sovittuun ratkaisulautakuntaan yhteensä 30 alan ansiokehitystarkastelun. Näillä aloilla työskentelee yhteensä noin 35 000 SAK:laista. SAK pitää mahdollisena, että näiden alojen osalta ei ole päästy tupo-sopimuksen tarkoittamaan lopputulokseen. Sopimusaloista 17 on Muusikkojen liiton ja kaksi Viestintäliiton aloja, joiden ansiokehityksestä ei vielä ole saatu tilastotietoja.

SAK:n hallitus käsitteli ansiokehitystarkasteluun vietäviä aloja tämänpäiväisessä kokouksessaan. Ratkaisulautakuntaan vietävät sopimukset on ilmoitettava valtakunnansovittelijalle 13. elokuuta mennessä. Lautakuntaan vietävien alojen määrä saattaa vielä muuttua, jos määräpäivään mennessä saadaan tilastotietoja, jotka osoittavat, että ansiot ovat kehittyneet sopimuksen tarkoittamalla tavalla.

TT:n sopimusaloista SAK vie lautakuntaan kirjatyöntekijöiden, sanomalehtien jakajien ja graafisten toimihenkilöiden (Viestintä), Kemian perusteollisuuden (Kemia), tietoliikenne- ja informaatiotekniikan (Sähkö), pahvi- ja paperituoteteollisuuden (Paperi) sekä Rautatievirkamiesliiton korkeakoulututkinnon suorittaneita ja asiakaspalvelua koskevat sopimukset. Myös VAL ry:n kunnossapito- ja toimisto- ja työnjohtohenkilöstöä koskevat sopimukset viedään ratkaisulautakuntaan.

PT:n sopimusaloista ratkaisulautakuntaan päätyvät majoitus- ja ravitsemusalan työntekijöiden (PAM) sekä AKT:n ja PAM:n kaupan automiesten sopimukset. Lisäksi useat Suomen Muusikkojen liiton työehtosopimukset joudutaan viemään ratkaisulautakuntaan tilastojen puutteen tai viivästymisen vuoksi.

Ratkaisulautakunta tekee päätöksensä syyskuun loppuun mennessä. SAK esittää valtakunnansovittelijan vetämään lautakuntaan SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutolaa.

Vuonna 2002 ratkaisulautakuntaan lähetettiin 27 SAK:laisen alan ansiokehitys &#;8211 yhteensä näillä aloilla työskenteli noin 20 000 SAK:laista. Lautakunnan selvitysten perusteella SAK:n sopimusaloista kolmelle (noin 2 500 SAK:laista) suoritettiin palkkojen ylimääräinen tarkistus, joka vaihteli 0,3 prosentista 0,8 prosenttiin.

Lisätietoja

Ekonomisti Helena Pentti
Puh. (09) 7721 312 tai 040 521 2850

Lista ratkaisulautakuntaan vietävistä SAK:laisista sopimusaloista (pdf)