Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:laiset saavat harvoin tulo…

Uutinen

SAK:laiset saavat harvoin tulospalkkioita

Ainoastaan kolmanneksella (36 %) SAK:laisten liittojen jäsenistä on mahdollisuus saada tulos- tai voittopalkkioita. SAK:laiset saavat palkkioita tai bonuksia harvemmin kuin suomalaiset palkansaajat yleensä. Yksityisellä sektorilla on tulos- ja voittopalkkiojärjestelmien piirissä EK:n mukaan 65 prosenttia ylemmistä toimihenkilöistä, 49 prosenttia muista toimihenkilöistä ja 41 prosenttia työntekijöistä.

Vuonna 2011 tulospalkkioita maksettiin joka neljännelle (26 %) SAK:laiselle.

Juha Antila– Julkisuudessa kerrottuihin johtajien palkkioihin ja bonuksiin verrattuna SAK:laisten saamat tulospalkkiot ovat erittäin pieniä. Yleisin palkkiosumma oli viime vuonna 500 euroa, ja suurimmatkin voittopalkkiot SAK:laisilla aloilla olivat pienempiä kuin yhden kuukauden palkka, SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila toteaa.

Eri henkilöstöryhmien välisen eriarvoisuuden lisäksi tulospalkkioissa korostuu myös naisten ja miesten välinen epätasa-arvo. SAK:laiset miehet voivat saada palkkioita naisia useammin, ja yleisin miesten palkkio oli viime vuonna 900 euroa, kun se naisilla oli 200 euroa.

Palkkioita maksettiin useimmin teollisuudessa, jossa palkkion yleisin suuruus oli viime vuonna 750 euroa. Julkisella alalla yleisin palkkio oli 250 euroa.

Tiedot käyvät ilmi SAK:n työolobarometrista, johon haastateltiin tämän vuoden keväällä 1207 SAK:laisten liittojen työssäkäyvää jäsentä.

Palkkajoustoa tulospalkkioilla – ei palkka-alella

– Työnantajat ovat viime aikoina vaatineet kovaan ääneen palkkajoustoja. Meidän mielestämme tulos- ja voittopalkkiojärjestelmien kehittäminen olisi siihen hyvä väline. Yritykset voivat menestyessään palkita ja kannustaa henkilöstöä, eikä varsinaiseen palkkaan tarvitsisi puuttua huonossakaan taloustilanteessa, Antila korostaa.

Kaikkia tulokseen ja voittoon sidottuja palkanosia on kuitenkin jaettava oikeudenmukaisesti koko henkilöstölle – ei vain esimiehille ja johtoportaaseen kuuluville, Antila muistuttaa.

SAK:n mielestä tulospalkkaukseen onkin saatava selkeät pelisäännöt, jotka kohtelevat oikeudenmukaisesti ja yhdenvertaisesti kaikkia henkilöstöryhmiä sukupuolesta riippumatta.

SAK:n työolobarometri Palkitseminen, yhdenvertaisuus ja koulutusmahdollisuudet SAK:laisilla työpaikoilla

Lisätietoja

Kehittämispäällikkö Juha Antila, puh. 050 575 1790