Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:laiset ammattiliitot avasi…

Uutinen

SAK:laiset ammattiliitot avasivat sähköisen liittymiskanavan

Liitot.fi verkkopalvelu löytyy osoitteesta www.liitot.fi

SAK ja sen jäsenliitot ovat avanneet Liitot.fi-verkkopalvelun, joka ohjaa jäsenyyttä harkitsevaa löytämään oikean SAK:laisen ammattiliiton ja mahdollistaa sähköisen liittymisen. Uusi verkkopalvelu koostuu ammattiliittojen esittelystä, hakukoneesta, sähköisistä liittymislomakkeista ja jäsenyyden tarjoamien etujen esittelystä.

Liitot.fi-verkkopalvelun hakukone etsii oikean SAK:laisen ammattiliiton työnantajatietojen perusteella. Kun hakija on valinnut oman työnantajansa, hakukone ehdottaa oikeaa liittoa työnantajan toimialojen tai yrityskohtaisen työehtosopimuksen perusteella. Työantajatiedot päivittyvät hakukoneen tietokantaan kerran kuukaudessa.

Ne hakijat, jotka tietävät mitä työehtosopimusta alalla noudatetaan, löytävät oikean liiton sen perusteella. Opiskelijat voivat hakea omaa liittoaan suoritettavan tutkintonimikkeen perusteella.

Kun hakija on löytänyt oikean ammattiliiton, hän voi täyttää verkkopalvelussa liittymislomakkeen ja liittyä joko suoraan ammattiliittoon tai laittaa jäsenyyden vireille. Täysin sähköinen liittyminen on tällä hetkellä mahdollista viidessä SAK:laisessa ammattiliitossa. Opiskelijajäseneksi voi sähköisesti liittyä jo yhdeksään SAK:laiseen liittoon. Liitot.fi-verkkopalvelun kautta muutkin ammattiliitot voivat ottaa sähköisen liittymisen käyttöönsä.

Liitot.fi-verkkopalvelun tavoitteena on herätellä erityisesti nuoria aikuisia käyttämään hyväkseen ammattiliittojen antamaa tukea ja tarjota heille helppo liittymistapa. Tutkimusten mukaan nuoret suhtautuvat myönteisesti ammattiliittoihin, mutta eivät tiedä niistä tarpeeksi. Suomen Gallupilla vuonna 2003 teetetyssä tutkimuksessa neljännes ei-jäsenistä (24 %) perusteli ammattiliittoon kuulumattomuuttaan sillä, ettei vain ole tullut liityttyä ja runsas viidennes (22 %) sanoi tietävänsä ammattiliitoista liian vähän.

TNS-Gallupilla vuonna 2007 teetetyn tutkimuksen mukaan lähes puolet (41 %) nuorista ei-jäsenistä kokee Internetin kaikkein luontevimmaksi tavaksi liittyä ammattiliittoon. Seuraavaksi mieluisimpina tapoina nuoret pitivät sitä, että liitto ottaa yhteyttä sähköpostilla tai puhelimitse (13 %) sekä työpaikan luottamusmiehen kautta tarjottua jäsenyyttä (12 %). Samasta tutkimuksesta kävi ilmi, että lähes puolelle nuorista ei ole koskaan tarjottu ammattiliiton jäsenyyttä.

Liitot.fi-verkkopalvelu löytyy osoitteesta www.liitot.fi. Verkkopalvelussa voi laittaa ammattiliiton jäsenyyden vireille myös ruotsiksi ja englanniksi. Palvelun teknisestä toteutuksesta vastaa Sebacon Oy.