SAK: Yhdenvertaisuuslaki uudistuu – mistä valvojat?

SAK vaatii vahvistamaan valvontaa yhdenvertaisuuslain uudistuessa. Lakimies Anu-Tuija Lehto Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestöstä painottaa, että ilman henkilöstövahvistuksia lakiin suunnittelut parannukset jäävät käytännössä toteutumatta.
15.05.2013 15:04
SAK
Anu-Tuija Lehto

Oikeusministeriö esittää, että yhdenvertaisuuslain noudattamista työpaikoilla valvoisivat työsuojeluviranomaiset ja nykyinen vähemmistövaltuutettu, josta lakimuutosten myötä tulisi yhdenvertaisuusvaltuutettu.

– Ministeriö esittää, että sekä aluehallintovirastojen työsuojeluviranomaiset että valtuutettu valvoisivat työelämää. Emme kuitenkaan halua, että valtuutettu hukkuu yksittäistapauksiin eikä ehdi tehdä tärkeintä työtään eli ottaa kantaa rakenteisiin ja vaikuttaa laajemmin työelämään.

– Valtuutettu voisi toimia myös sovittelijana. Tämä on perusteltu työnjako, mutta toimii vain, jos valvovaa henkilökuntaa on tarpeeksi, Lehto korostaa.

Yhdenvertaisuuslain uudistusta SAK pitää askeleena eteenpäin ehkäistäessä syrjintää työelämässä. Lehto kuitenkin painottaa, että myös järjestöjen kanneoikeutta olisi syytä ryhtyä valmistelemaan, jotta esimerkiksi ammattiliitot voisivat riitauttaa syrjintätapauksia työntekijän puolesta.

Nykyisestä syrjinnän suoja ei saa heiketä.

– On turvattava bussia kuljettavan sikhin oikeus käyttää turbaania tai romaninaisen mahdollisuus perinneasuun. Syrjinnän seuraamusten olisikin hyvä olla nykyistä tehokkaampia, tähdentää SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto.

Eduskunta käsittelee esitystä yhdenvertaisuuslain uudistamiseksi näillä näkymin syksyllä. Uudistuksessa esitetään muun muassa myös, että vastaisuudessa 30 henkilön työpaikalle on laadittava yhdenvertaisuussuunnitelma.

Lisätietoja

SAK, lakimies Anu-Tuija Lehto, puh. 040 778 1080

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.