Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK yhdenvertaisuuden asialla

Uutinen

SAK yhdenvertaisuuden asialla

Moninaisuuden puolesta, syrjintää vastaan -rekka

SAK on mukana torstaina 16.6. Helsingin Rautatientorille saapuvan EU:n jättiläisrekan Moninaisuuden puolesta, syrjintää vastaan -tapahtumassa. Koko päivän (klo 10-18) kestävässä tapahtumassa jaetaan tietoa ja materiaalia työpaikkasyrjinnästä ja syrjintää vastaan toimivista järjestöistä. Päivän aikana voi lisäksi esittää kysymyksiä syrjinnästä SAK:n, Palvelualojen ammattiliitto PAM:in, STTK:n ja Vähemmistövaltuutetun toimiston lakimiehille.

Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös paneelikeskustelu työpaikkasyrjinnästä. Paneeliin osallistuvat johtaja Matti Tukiainen (SAK), oikeuskansleri Paavo Nikula, kansanedustaja Ulla Anttila (vihr), tiedotuspäällikkö Marjatta Hautala (EU:n komissio), kansanedustaja Sirpa Asko-Seljavaara (kok), työmarkkina-asiamies Merja Berglund (Suo-men Yrittäjät) ja pääsihteeri Pirkko Mahlamäki (Vammaisfoorumi). Paneelikeskustelua johtaa Risto Laakkonen.

Esimerkiksi ikään, sukupuoleen tai etniseen syntyperään liittyvän syrjinnän vastustaminen ja tasa-arvotyö ovat ammattiyhdistysliikkeen keskeisiä haasteita. Tärkeitä kysymyksiä viime vuosien suomalaisessa ay-edunvalvonnassa ovat olleet mm. samapalkkaisuuden edistäminen ja palkkaerojen tasoittaminen, pätkätyöntekijöiden aseman parantaminen sekä suvaitsevaisuuden lisääminen ja ulkomaalaisten työntekijöiden aseman parantaminen suomalaisessa työelämässä.

SAK:n jäsenliitoissa on arviolta 11 000 maahanmuuttajataustaista jäsentä ja määrä on kasvussa.

SAK:n aloitteesta toteutettiin keväällä 2005 päättynyt Monikulttuurisuus voimavarana työyhteisössä (ETMO) -hanke, jonka toteutukseen osallistui 16 työyhteisöä. Työtä jatkaa Petmo eli perehdyttämällä monimuotoiseen työyhteisöön -hanke, joka edistää työelämän tasa-arvoa, erityisesti erilaisuuden ja monikulttuurisuuden hyväksymistä työyhteisössä. Lisäksi SAK toimii eri kolmikantaelimien ja neuvottelukuntien jäsenenä yhdenvertaisuus- ja syrjintäkysymyksissä. SAK:laisen ay-liikkeen omana keskustelufoorumina toimii SAK:n ja jäsenliittojen yhteinen monikulttuurisuustyöryhmä.

SAK perusti Suomen työelämän infopisteen Tallinnaan kaksi ja puoli vuotta sitten ja toimintaa on päätetty jatkaa vuoden 2008 loppuun. Infopisteen päällimmäisenä tehtävänä on neuvoa Suomessa työskentelyyn liittyvissä kysymyksissä.

Kansainvälisellä tasolla SAK on jäsen Euroopan ja Pohjoismaiden ammatillisissa yhteisjärjestöissä, joiden toimintaan maahanmuutto- ja syrjintäkysymykset ovat tulleet pysyvästi. Maahanmuuttopolitiikka ja ihmisten kansainvälinen liikkuvuus ovat pysyvästi käsittelyssä myös Kansainvälinen työjärjestö ILO:ssa, jonka toimintaan Suomen työ-markkinajärjestöt osallistuvat.

Moninaisuuden puolesta, syrjintää vastaan -tapahtuma on osa EU:n European Truck Tour -kiertuetta. 30-tonninen jättiläisrekka vierailee kaikkiaan 23 kaupungissa maaliskuun ja helmikuun välillä. Tapahtuma Helsingin Rautatientorilla torstaina 16.6. klo 10-18.

Lisätietoa kiertuerekasta ja sen aikatauluista osoitteessa
http://tt.stop-discrimination.info/index.php?id=7312