Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK vetoaa rauhan palauttamise…

Uutinen

SAK vetoaa rauhan palauttamiseksi Kosovoon ja lahjoittaa 100 000 mk pakolaisten auttamiseen (12.4.1999)

Kosovon kriisi on viime viikkoina muuttunut valtavat mittasuhteet saaneeksi murhenäytelmäksi. Kosovon ongelmat voidaan viime kädessä ratkaista vain neuvottelupöydässä. Presidentti Slobodan Milocevicin on lopetettava albaaniväestöön kohdistuneet julmuudet ja palattava neuvotteluihin kriisin laukaisemiseksi, totesi SAK:n hallitus maanantaisessa kokouksessaan.

Tuhansien muiden siviiliuhrien ohella kärsimään ovat joutuneet myös ay- aktiivit. Kosovon itsenäisen ay-keskusjärjestön BSPK:n valtuuston puheenjohtaja on surmattu ja järjestön puheenjohtaja vangittu. Kansainvälinen ammattiyhdistysliike ja eri maiden ay-keskusjärjestöt ovat vedonneet presidentti Miloceviciin etnisten puhdistusten lopettamiseksi.

Kansainvälisen yhteisön, Euroopan unionin ja Suomen on ponnisteltava rauhan palauttamiseksi Kosovoon. Erittäin vaikean rauhanprosessin ja jälleenrakentamisen aloittamisessa on myös ammattiyhdistysliikkeellä tärkeä osansa.

Kiireisin tehtävä on suunnattoman pakolaisväestön auttaminen. Karkotettuja kosovolaisia autetaan parhaiten lähialueilla ja maansa jälleenrakentamisen käynnistämisessä rauhan tultua. Ellei pakolaisten asema nopeasti helpotu, on Suomen muiden EU-maiden ohella oltava valmis ottamaan vastaan avun tarpeessa olevia.

SAK:n hallitus on tänään päättänyt luovuttaa 100.000 markkaa Suomen Punaisen Ristin Katastrofiavulle käytettäväksi humanitaariseen työhön Kosovon pakolaisten hyväksi. SAK vetoaa samalla muihin palkansaajakeskusjärjestöihin, ammattiliittoihin ja -osastoihin avun antamiseksi Kosovon pakolaisille.

Lukuisat SAK:laiset liitot ovat lisäksi tehneet tai tekemässä omia päätöksiä tuen antamisesta Kosovon pakolaisten auttamiseksi.

Lisätietoja: apulaisosastopäällikkö Turo Bergman, puh. (09) 7721 331