Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK vahvisti laatutavoitteet a…

Uutinen

SAK vahvisti laatutavoitteet alkavalle tulokierrokselle

Tupo-neuvottelut 2004

SAK tavoittelee tiistaina käynnistyvällä tulokierroksella työllisyyttä tukevaa, solidaarista, palkka- ja ostovoimaa parantavaa tuloratkaisua. SAK:n tavoittelemaan noin kaksivuotiseen tuloratkaisuun sisältyvät palkansaajien muutosturvan parantaminen, työn tilaajan vastuun lisääminen, työmarkkinajärjestöjen kanneoikeus sekä luottamushenkilöiden toimintaedellytysten kehittäminen.

SAK:n hallitus vahvisti maanantaisessa kokouksessaan järjestön laadulliset tavoitteet alkavalle sopimuskierrokselle. Laatutavoitteet on tällä kertaa valmisteltu tiiviissä yhteistyössä STTK:n kanssa. Tavoitevalmistelussa erityistä on tällä kierroksella myös se, että järjestöt eivät ole lähdössä neuvotteluihin pitkin tavoitelistoin, vaan valmistelu on pystytty keskittämään ainoastaan muutamaan kärkitavoitteeseen.

Muutosturva lisäisi työnantajien vastuuta irtisanomisista

Sopimuskierroksen keskeinen tavoite on palkansaajien muutosturvan parantaminen erityisesti irtisanomistilanteissa. Lähtökohtana on lisätä työnantajan sosiaalista ja taloudellista vastuuta työelämän muutostilanteissa. Työnantajien halutaan jatkossa selvittävän nykyistä tehokkaammin irtisanomisten vaihtoehtoja ja kantavan myös nykyistä enemmän vastuuta irtisanomisten seurauksista ja kustannuksista.

Laki- ja sopimusmuutoksilla halutaan varmistaa silta työstä työhön eli mahdollisimman nopea uudelleen työllistyminen joko suoraan ja ammattitaitoa kehittävän koulutuksen kautta. Jokaisella taloudellisin tai tuotannollisin perustein irtisanotulla olisi jatkossa oikeus henkilökohtaiseen työllistymisohjelmaan. Uusi toimintamalli edistäisi turvallista ammatillista liikkuvuutta rohkaisemalla ja palkitsemalla irtisanottua, joka nopeasti suuntautuu takaisin työmarkkinoille. Uudelleensijoitukseen ja -koulutukseen tähtäävän työllistämisohjelman piirissä oleville työttömäksi jääneille palkansaajille maksettaisiin työttömyysturvan lisäksi erityistä uudelleensijoitustukea.

Työnantajat osallistuisivat muutosturvan kustannuksiin sekä yrityskohtaisesti että yhteisen työnantajamaksuilla rahoitettavan rahaston kautta. Irtisanova työnantaja vastaisi pääsääntöisesti työllistymisohjelman laatimisesta ja toteuttamisesta aiheutuvista kuluista, kun taas työttömäksi jäävälle maksettava uudelleensijoitustuki rahoitettaisiin yhteisen koulutusrahaston kautta.

Tilaajan vastuu edistäisi tervettä yritystoimintaa

SAK:n toinen keskeinen laatutavoite on tilaajan vastuun lisääminen ja ammattiliittojen kanneoikeuden toteuttaminen. Tilaajan vastuuta lisäämällä halutaan huolehtia, että esimerkiksi alihankinnassa, työvoimanvuokrauksessa ja ulkoistamistilanteissa noudatetaan lakeja ja työehtosopimuksia.

Lähtökohtana on, että viime kädessä työn tilaaja tai teettäjä vastaisi siitä, että työntekijät saavat työstään työehtosopimuksen mukaisen korvauksen ja yhteiskunta asiamukaiset verot ja sosiaaliturvamaksut. Tilaajan vastuulla halutaan edistää tervettä yritystoimintaa ja hillitä harmaata taloutta. Muutokset ulottaisivat vastuun sekä kotimaisiin että ulkomaisiin palveluntarjoajiin. SAK ja STTK esittävät yhteisessä tavoitepaperissaan, että työmarkkinakeskusjärjestöt yhdessä laatisivat pelisäännöt siitä, miten tilaajat ja teettäjät voivat varautua vastuuseensa. Varautuminen voisi tapahtua esimerkiksi Hollannin tai Saksan mallin mukaisen sulkutilimenettelyn kautta. Tilaajavastuu on jo eri muodoissa käytössä monissa Euroopan maissa.

Jotta velvoitteiden toteutumista voidaan valvoa, on liittojen valtuuksia työehtovalvonnassa lisättävä. Tämä edellyttää ammattiliitoille itsenäistä kanneoikeutta eli oikeutta ajaa kannetta työntekijän puolesta myös ilman tämän nimenomaista valtuutusta. Kanneoikeus antaisi liitoille mahdollisuuden puuttua väärinkäytöksiin silloinkin, kun työntekijät eivät itse syystä tai toisesta uskalla vaatia oikeuksiaan.

Luottamusmiehille toimintaedellytykset työelämän muutospaineissa

Kolmas laatutavoitekokonaisuus liittyy luottamusmiehen asemaan. Luottamusmiesten asemaa halutaan työelämän muutospaineissa parantaa mm. lisäämällä luottamusmiesten tiedonsaantioikeuksia sekä yhdenmukaistamalla luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen keskinäisiä koulutusmahdollisuuksia, korvauksia ja ajankäyttöoikeuksia. Näin parannettaisiin erityisesti työsuojeluvaltuutettujen ja pienten työpaikkojen luottamusmiesten toimintaedellytyksiä.

Samapalkkaohjelma ja tasa-arvosuunnitelmat toteutukseen

SAK haluaa edistää sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumista mm. kolmikantaisen samapalkkaohjelman kautta sekä huolehtimalla siitä, että lakisääteiset tasa-arvosuunnitelmat laaditaan työpaikoilla yhteistyössä henkilöstön edustajien kanssa. SAK pitää myös tärkeänä, että liittokohtaisissa neuvotteluissa arvioitaisiin erikseen työ- ja virkaehtosopimusmääräysten sukupuolivaikutuksia. Samoin liittotasolla tulisi kehittää tasa-arvolain edellyttämiä palkkakartoitusmalleja sekä mm. samapalkkaisuutta edistävää koulutusta.

SAK:n ostovoimatavoitteisiin on tarkoitus palata kun nähdään kuinka laatukysymyksissä päästään neuvotteluissa eteenpäin. Hallituksen kokouksessa korostettiin kuitenkin, että tulospalkkauksen pelisäännöistä on tällä tulokierroksella lopultakin saatava aikaan yhteisesti sovitut pelisäännöt. Tätä pidettiin erityisen tärkeänä myös siksi, että toimivan tulospalkkauksen avulla on mahdollista löytää työnantajien peräämää tuottavuuteen perustuvaa joustoa palkkakustannuksiin.

SAK pitää palkankorotusten ohella työn verotuksen keventämistä olennaisena tekijänä palkansaajien ostovoimakehityksessä. Verotavoitteensa SAK täsmentää erikseen muiden ostovoimatavoitteiden hyväksymisen yhteydessä. Veroratkaisujen lisäksi SAK toivoo valtiovallalta lisäpanostuksia infrastruktuuriin, tutkimus- ja kehitystoimintaan sekä mm. ammatilliseen koulutukseen.

SAK:n hallitus kokoontuu seuraavan kerran arvioimaan tulokierrostilannetta kahden viikon kuluttua, 15. marraskuuta klo 9.30.

Julkaisut

Lisätietoja

  • Laatutavoitteet: vastaava lakimies Jorma Rusanen, puh. 040 548 5661
  • Investointipaketti: apulaisjohtaja Matti Viialainen, puh. 040 760 6250

Lisätietoja tupo-neuvotteluista osoitteessa www.sak.fi/tupo.