SAK vaatii palkkavertailua myös yli työehtosopimusrajojen
Tasa-arvolain uudistus edistää työpaikkojen tasa-arvoa
– Tasa-arvolain kehittämistoimikunnan ehdotus tasa-arvolain uudistamisesta tehostaa erityisesti työpaikkatason tasa-arvotyötä, arvioi SAK:n työympäristöosaston johtaja Kirsti Palanko-Laaka. Vuodesta 1995 voimassa ollut velvoite edistää sukupuolten tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti on käytännössä useimmilla työpaikoilla jäänyt toteuttamatta.
– Halukkuus tasa-arvosuunnitelmien tekemiseen toivottavasti lisääntyy, kun tasa-arvosuunnitelman sisältövaatimuksia täsmennetään. Lain henki korostaa konkreettisia toimia ja tulosten arviointia muodollisten paperien sijaan. Hyvää lakiehdotuksessa on myös, että uudistus painottaa tasa-arvon edistämistä erityisesti työehdoissa ja palkkauksessa.
– Sukupuolinen häirintä on uuden tasa-arvodirektiivin mukaan ja uudistettavan tasa-arvolain mukaan kiellettyä syrjintää, jota työnantajan tulee ennakolta ehkäistä. Ennaltaehkäisyvelvoite koskee myös kaikkea muuta sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Tämä on haasteellinen tehtävä koko työyhteisölle, mutta ennen kaikkea työnantajalle.
– Ongelmallisimmaksi tasa-arvolain valmistelussa on osoittautunut samapalkkaisuuden edistäminen. SAK edellyttää, että samanarvoisen työn vertailuja tulee saman työnantajan palveluksessa olevien kesken tehdä tarvittaessa myös yli työehtosopimusten rajojen. Sukupuolten välisten perusteettomien palkkaerojen poistamiseksi on olennaista verrata tyypillisiä naisten ammatteja miesten ammatteihin. Tällöin joudutaan monessa tapauksessa vertamaan eri työehtosopimusten piiriin kuuluvia ammatteja keskenään. EY:n oikeuskäytäntökin määrittää yksiselitteisesti, että samanarvoisesta työstä maksetaan samaa palkkaa huolimatta siitä, minkä työehtosopimuksen piiriin työntekijät kuuluvat.
– Samanarvoisen työn määrittely on vaikeaa, eikä ehdotettu säännös edellytä töiden vaativuuden arviointia. Työpaikalla tulisi kuitenkin yhteistyössä työnantajan ja eri henkilöstöryhmien kesken sopia menettelystä, jolla töiden vaativuuksia arvioidaan. Samaa palkkaa tulee maksaa tehtävän vaativuuden perusteella määräytyvästä palkanosasta. Sen sijaan henkilökohtainen ja tulokseen perustuva palkanosa voivat vaihdella työntekijän ammattitaidon, aloitteellisuuden ja tuloksellisuuden mukaan.
– Uudistettu tasa-arvolaki tuo parannuksia palkansaajille, mutta vain jos tasa-arvon periaatteet omaksutaan työpaikoilla. On sekä työnantajien että työntekijöiden etu, että työpaikalla henkilöstöä kohdellaan oikeudenmukaisesti. Lain valvontaa tulisikin nykyisestään tehostaa ja valvontaviranomaisten, niin tasa-arvovaltuutetun kuin työsuojelupiirienkin, resursseja vahvistaa velvoitteiden lisääntymisen myötä.
Lisätietoja
– Lakimies Olavi Sulkunen, (09) 7721 407, 0400 613 103
– Tasa-arvosihteeri Marja Erkkilä, (09) 7721 456, 040 731 2389