Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK: Työllisyyden pysyttävä bu…

Uutinen

SAK: Työllisyyden pysyttävä budjettiriihen päätavoitteena

Budjettiriihi 2005

SAK:n mukaan valtiovarainministeri Antti Kalliomäen tänään julkistama valtion ensi vuoden talousarvioesitys sisältää työllisyyden ja talouskasvun vauhdittamisen kannalta hyviä, joskin osin riittämättömiä aineksia. SAK pitää tärkeänä, että työllisyyden parantaminen pysyy myös tulevien neuvottelujen päätavoitteena.

SAK:n mukaan työllisyysasteen nostamiseen tulee pyrkiä ensisijaisesti panostamalla työmarkkinoilla vaadittuun osaamiseen sekä tutkimus- ja tuotekehitystyöhön. Lisäksi Suomen kilpailukykyä tukevia infrastruktuurihankkeita olisi aikaistettava.

Monet talousarvioesitystä koskevat kysymykset jäivät päätettäväksi varsinaiseen budjettiriiheen. Verolinjauksia on järkevää tarkastella syksyllä, kun talouden näkymät ja tulopoliittisen ratkaisun edellytykset ovat paremmin tiedossa. Myös tulevilla veropäätöksillä tulee ensisijaisesti tukea työllisyyttä.

SAK pitää lisäksi tärkeänä, että sairausvakuutuksen rahoitusta koskevia neuvotteluja jatketaan kolmikantaisesti. Sairausvakuutus on erityisesti päivärahojen osalta kolmikantaan kuuluva asia, jota hallituksen ei pidä yksipuolisesti ratkaista.

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreen tekemä esitys sairausvakuutuksen rahoitusuudistuksesta merkitsee palkansaajille maksunkorotuksia veronkevennyspuheista huolimatta. Myös muita työntekijöiden sosiaalivakuutusmaksuja ollaan korottamassa ensi vuonna. SAK on huolissaan siitä, muuttuvatko hallituksen veronkevennyslupaukset veronkiristyksiksi.

SAK pitää hyvänä, että talousrikollisuuden torjuntaan lisättiin talousarvioesityksessä voimavaroja. Tämä parantaa muun muassa laittoman työvoiman valvontayksikön toimintaedellytyksiä.

SAK:n esitykset valtion talousarvioon vuodelle 2005 ja vuosien 2005 – 2008 määrärahakehyksiin. Puheenvuoro 1/2004 (pdf)

Lisätietoja

Apulaisjohtaja Matti Viialainen, puh. (09) 7721 323, 040 760 6250
Ohjelmapäällikkö Sinikka Näätsaari, puh. (09) 7721 442, 040 731 2384