Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK tuomitsee halpatyövoiman k…

Uutinen

SAK tuomitsee halpatyövoiman käytön

SAK on huolissaan suomalaisen merenkulun tulevaisuudesta ja tuomitsee jyrkästi suomalaisten merimiesten korvaamisen ulkomaisella halpatyövoimalla. On syytä muistaa, että suomalaisvarustamoille suunnatun valtion tukipaketin tarkoituksena on ollut nimenomaan suomalaisten työpaikkojen säilyttäminen merenkulussa.

SAK kummastelee myös Bore-varustamon rahtilaivojensa päällystölle jakamaa opasta, jossa annetaan ohjeita filippiiniläisten merimiesten ”käsittelemisestä”. Opas viestii alentuvasta ja jopa rasistisesta suhtautumisesta filippiiniläiseen työvoimaan. Tällainen suhtautuminen ulkomaiseen työvoimaan yhdessä suomalaisten työntekijöiden työehdoilla keinottelun kanssa antavat kyseenalaisen kuvan varustamon toiminnasta ja vastuullisuudesta.

SAK:ssa arvioidaan, että tilanteeseen olisi ollut helpompi löytää ratkaisu, jos eri henkilöstöryhmille ei olisi lähdetty tekemään erillissopimuksia. SAK toivookin, että merenkulkualan järjestöt voisivat jatkossa yhdessä asettua vastustamaan halpatyövoiman käytön yleistymistä merenkulussa.

SAK pitää kuitenkin myönteisenä, että osapuolet ovat olleet valmiita tilanteen yhteiseen selvittämiseen valtakunnansovittelijan johdolla. Järjestössä toivotaankin pikaista sopua, jolla suomalaisten merenkulun tulevaisuus ja suomalaisten merimiesten työpaikat voidaan turvata.