SAK tiukentaisi työnantajan hoitoonohjausvelvollisuutta
Hoitoonohjaus yleensä kaikkien osapuolten kannalta irtisanomista parempi vaihtoehto
Päihdeasioiden käsittelyssä työpaikoilla on SAK:n mukaan vielä petrattavaa. Hoitoonohjaus tulisi ottaa nykyistä laajempaan käyttöön ja työnantajan hoitoonohjausvelvollisuuden pitäisi olla astetta sitovampi. Työntekijän irtisanominen päihdeongelmineen on harvoin paras ratkaisu sen paremmin työntekijän, työnantajan kuin yhteiskunnankaan kannalta.
Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat päässeet alustavasti yhteisymmärrykseen vuonna 1976 muun muassa SAK:n ja STK:n kesken neuvotellun hoitoonohjaussuosituksen uudistamisesta nykyajan työelämän tarpeisiin. SAK lisäisi hoitoonohjauksen käyttöä työpaikoilla muuttamalla nykyisen suosituksen sitovaksi sopimukseksi.
– Nyt työntekijän hoitoon pääsy on kiinni työnantajan hyvästä tahdosta. Työntekijöiden kannalta tilanne on eriarvoinen: pienissä yrityksissä työskentelevät ovat usein huonommassa asemassa, SAK:n lakimies Timo Koskinen sanoo.
Hoitoonohjaus on havaittu toimivaksi. Koskinen korostaa, että tarkoitus on varmistaa, että päihdeongelmaisella työntekijällä on mahdollisuus hoitoon. Avun tarjoaminen varhaisessa vaiheessa on aina paras vaihtoehto.
Hoitoonohjaus on työnantajallekin yhä houkuttelevampi vaihtoehto. Kiihtyvän eläköitymisen seurauksena kokeneista ja ammattitaitoisista työntekijöistä on monilla aloilla pulaa eikä osaajia ole varaa irtisanoa.
Käynnissä useita hankkeita
Keventynyt alkoholiverotus on luonut paineita kehittää toimenpidemalleja alkoholihaittojen ennaltaehkäisyyn ja käsittelyyn myös työpaikoilla. Työpaikoilla kaivataan asiallista tietoa siitä, miten mahdollisten päihdeongelmien ilmaannuttua tulisi toimia.
Parhaillaan on käynnissä useita työelämän päihdeasioihin liittyviä hankkeita. Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt monivuotisen alkoholiohjelman, jonka yhtenä tarkoituksena on kehittää toimia myös työelämään liittyvien alkoholiongelmien ennaltaehkäisyyn. Kaikki keskeiset työmarkkinakeskusjärjestöt ovat sitoutuneet omalta osaltaan näihin toimiin.
Osana alkoholiohjelmaa SAK ja valtaosa sen jäsenliitoista ovat ryhtyneet kehittämään henkilöstöedustajien osaamista myös päihdeasioissa. Tarkoituksena on lisätä henkilöstöedustajien osaamista päihteisiin liittyvässä ennaltaehkäisyssä, asioiden esille ottamisessa työyhteisössä sekä niiden asianmukaisessa hoitamisessa yhdessä työnantajan ja työterveyshuollon kanssa.
Eduskunta puolestaan hyväksyi ennen kesälomia työelämän tietosuojalain täydennyksen, jossa säännellään työelämässä tehtäviä huumetestejä. Samassa yhteydessä eduskunta edellytti, että työmarkkinajärjestöt yhdessä asianomaisen ministeriön kanssa ryhtyvät laatimaan alkoholitestausta työelämässä koskevia yksityiskohtaisempia säännöksiä.
Lisätietoja
SAK:n lakimies Timo Koskinen, SAK, puh. 040 731 2387
Palvelualojen ammattiliitto PAMin työympäristösihteeri Seija Virta, puh. 050 592 2564