Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK: Tilaajavastuulakia pitää …

Uutinen

SAK: Tilaajavastuulakia pitää uudistaa

Nikolas Elomaa

SAK kannattaa lämpimästi ministeri Juha Rehulan aloitetta tilaajavastuulain täsmentämiseksi.

– Lainsäädäntöä pitää uudistaa, jotta harmaa talous saataisiin kuriin. Hienoa, että ministeri ollut asiassa aloitteellinen, SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa sanoo.

SAK:n mukaan tilaajavastuulain uudistamisessa tulisi säätää muun muassa tilaaja tai pääurakoitsija yhteisvastuulliseksi alemman portaan palkkojen, verojen ja sosiaalivakuutusmaksujen laiminlyönneistä. Tilaajavastuulakia pitäisi myös laajentaa: esimerkiksi itsenäisen työnsuorittajan selvitysvelvollisuuden tulisi jatkossa koskea kaikkia toimialoja. Alihankintaketjussa selvitysvelvollisuuden pitäisi ulottua kaikilla toimialoilla ketjun kaikkiin toimijoihin.

– Loputtomat alihankintaketjut mahdollistavat väärinkäytökset. Tilaajavastuulain pitää edellyttää pääurakoitsijalta, että lakia ja työehtosopimuksia noudatetaan alihankintaketjun joka tasolla, Elomaa muistuttaa.

Tilaajavastuulain mukaan työn tilaajan on selvitettävä, että alihankintayritys tai työvoimaa vuokraava yritys huolehtii työnantajavelvoitteistaan, kuten työehtosopimusten mukaisten palkkojen sekä sosiaaliturva- ja eläkemaksujen maksamisesta.

Sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula ja työministeri Anni Sinnemäki ryhtyivät selvittämään tilaajavastuulain muutostarpeita Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla tehdyssä työsuojelutarkastuksessa löytyneiden puutteiden vuoksi.