SAK täyttää 95 vuotta
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK täyttää tänään 95 vuotta. Järjestö perustettiin huhtikuun 15. päivänä 1907 Tampereen työväentalossa. Perustavaan kokoukseen osallistui kaikkiaan 365 liittojen, ammattiosastojen ja työväenyhdistysten edustajaa ja kokouksen tunnus oli ”Kootkaamme hajanaiset joukkomme yhteen”.
SAK on Suomen ammatillisista keskusjärjestöistä vanhin. Tänään se edustaa yli miljoonaa suomalaista perheineen. SAK:n jäseninä on 23 teollisuuden, julkisen sektorin ja yksityisten palvelualojen ammattiliittoa. Teollisuudessa SAK:laisista työskentelee vajaa puolet, yksityisillä palvelualoilla noin kolmannes ja julkisella sektorilla neljännes. Jäsenistä noin neljäsosa on alle 30-vuotiaita. Naisia SAK:n jäsenkunnasta on 46,3 prosenttia.
Ammatillisen järjestäytymisen juuret ovat Suomessa 1800-luvun puolessavälissä, Suomen teollistumisen alkuvaiheessa. Ensimmäiset työntekijöiden yhdistykset perustettiin 1850-luvulla, mutta varsinainen murros alkoi 1880-luvulla, kun kirjanpainajat, maalarit, räätälit, pelti- ja vaskisepät, puusepät, muurarit ja suutarit ryhtyivät perustamaan omia yhdistyksiään. Tänään palkansaajien järjestäytymisaste on Suomessa teollisuusmaiden korkeimpia: noin 80 prosenttia kuuluu oman alansa ammattiliittoon.
Ennakkotiedot tämän kevään työmarkkinailmastotutkimuksesta kertovat, että SAK nauttii yhteiskunnassa erittäin korkeaa arvostusta. Kansalaisten kuva SAK:sta on nyt kaikkien aikojen myönteisin: kolme kansalaista neljästä (74%) ilmoittaa arvostavansa SAK:n tekemää työtä. Näkemyksen jakavat kaikki väestöryhmät. Kevään 2002 tutkimus julkistetaan huhtikuun lopulla.
Juhlapäivää SAK:ssa vietetään työn merkeissä.