Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK, STTK ja AKAVA hallituksen…

Uutinen

SAK, STTK ja AKAVA hallituksen siirtymäaikakannanotosta: Askel oikeaan suuntaan

On myönteistä, että hallitus on valinnut oikean peruslinjauksen puoltaessaan siirtymäjärjestelyjä työvoiman vapaalle liikkumiselle EU:n laajentumisen yhteydessä. Muuttoliikkeen ennustaminen on epävarmaa ja näillä järjestelyillä pystytään takaamaan pehmeä lasku yhteisille työmarkkinoille.

Hallituksen kanta jää osittain epäselväksi kannanoton liputtaessa sekä ns. turvalausekemallin että joustavien siirtymäaikojen puolesta, vaikka ne ovat lähtökohdiltaan erilaisia. Ensin mainitussa mallissa vapaa liikkuvuus toteutetaan välittömästi ja jälkimmäisessä ei. Hallitus ei pysty näin aktiivisesti vaikuttamaan komission parhaillaan meneillään olevaan siirtymämalliehdotuksen valmisteluun.

Turvalausekemallin kaltaista menettelyä ei ole koskaan sovellettu EU:ssa. Tämä malli voi itse asiassa kiihdyttää muuttoa, koska silloin tiedetään työntekijöiden vapaan siirtymisen katkeavan tietyn kynnyksen tullessa vastaan. Muuttajien todelliset määrät jäävät arvoitukseksi perhemuuton vuoksi ja turvalausekkeet jäisivät kaikissa tapauksissa tulkinnanvaraisiksi. Lisäksi ongelmat kasaantuisivat ennen kuin lauseke voitaisiin ottaa käyttöön.

SAK, STTK ja AKAVA ovat yhteisesti komission keskusteluasiakirjan joustavan siirtymäaikamallin puolella. Se on ennustettava, koeteltu ja aikaisempien laajentumisien yhteydessä hyväksi osoittautunut malli. On toivottavaa, että Suomen hallitus jatkoneuvotteluissa edistää tätä mallia ja sen yksityiskohtien valmistelua jatketaan kolmikantaisessa laajentumistyöryhmässä.

Hallituksen kannanotossa on myönteistä se, että on kiinnitetty huomiota työlainsäädännön valvonnan tehostamiseen. On toivottavaa, että tähän työhön kytketään työmarkkinajärjestöjen ja työministeriön lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö, koska asia liittyy myös työsuojelupiirien valtuuksiin ja resursseihin.

Lisätiedot

SAK: Apulaisosastopäällikkö Matti Viialainen, puh.( 09) 7721 323 tai 040-760 6250
STTK: Kansainvälisten asioiden sihteeri Pirkko Nikula, puh. (09) 1315 2267 tai 0400-843 081
AKAVA: Kansainvälisten asioiden vastaava Markus Penttinen, puh. (09) 1502 556 tai 040-772 8861