Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK, STTK ja AKAVA: EU-päätöst…

Uutinen

SAK, STTK ja AKAVA: EU-päätösten pitää hyödyttää palkansaajia

Palkansaajien keskusjärjestöt ja Suomen EU-puheenjohtajuus 2006

Suomi ja muut Pohjoismaat ovat osoittaneet, että kolmikantainen työmarkkinamalli tukee kilpailukykyistä talouspolitiikkaa, menestyvää yritystoimintaa sekä hyvinvointia. Siksi suomalaiset palkansaajakeskusjärjestöt penäävät vahvaa kolmikantayhteistyötä ja työmarkkinasopimustoimintaa myös EU-tasolle. Esimerkiksi EU:n joustoturvahanke eli työmarkkinoiden joustavuuden ja turvallisuuden yhdistäminen ei edisty, jos valmistelua ei tehdä kolmikantaisesti.

Suomen palkansaajakeskusjärjestöt katsovat, että Suomen hallituksen puheenjohtajuuskauden ohjelma pitää sisällään monipuolisesti eri aiheita ja mahdollistaa EU:n tuloksekkaan toiminnan. Ne kuitenkin muistuttavat, että lähivuosina unionissa pitäisi tehdä päätöksiä, joista on suoraa hyötyä kansalaisille ja palkansaajille.

AKAVA, SAK ja STTK vaativat päätöksiä, joilla etenkin työntekijöiden liikkuvuusmahdollisuuksia parannetaan, sillä muuttajat kohtaavat edelleen monia käytännön ongelmia. Liikkuvuus pitää kuitenkin nähdä EU-kansalaisten mahdollisuutena ja oikeutena, ei ongelmien lähteenä.

Liikkuvuutta edistääkseen Unionin pitää Suomen kaudella panna vauhtia hankkeisiin, jotka tukevat ammattipätevyyksien tunnustamista, työntekijöiden syrjimätöntä asemaa, maahanmuuttajien kotouttamista, työntekijöiden lisäeläkkeiden siirrettävyyttä ja työehtojen valvontaa. Suomen kaudella ammattipätevyysdirektiivin toimeenpanoon täytyy saada vauhtia. Myös maiden rajat ylittävä tilaajavastuu on tähdellinen hanke tulevaisuuden kannalta.

Unionin sisäisen kehittämisen lisäksi EU:n on vaikutettava entistä vahvemmin koko maailmassa. EU:n pitää edistää maailmankaupan avaamista ja työntekijöiden perusoikeuksien vahvistamista. Avoin kaupankäynti luo työpaikkoja ja hyvinvointia, kunhan varmistetaan, että kauppa on reilua, tukee kestävää kehitystä ja kantaa yhteiskuntavastuuta.

Osana EU:n maailmanlaajuista politiikkaa niin ASEM-prosessissa kuin EU:n ja Venäjän suhteissa tulisi käsitellä myös työmarkkinakysymyksiä pysyvien rakenteiden pohjalta. SAK:n, STTK:n ja AKAVAn myötävaikutuksella Suomen puheenjohtajuuskaudella järjestetään sekä ASEM- että EU&#;8211Venäjä-ay-huippukokoukset, joiden viesti tulisi ottaa huomioon myös varsinaisissa huippukokouksissa.

Liite: Palkansaajakeskusjärjestöjen kymmenen päätavoitetta Suomen EU-puheenjohtajuuskaudeksi

Lisätietoja

  • Marjaana Valkonen, SAK, puh 0400 705 136
  • Risto Kousa, STTK, puh. 040 501 6510
  • Markus Penttinen, AKAVA, puh. 040 772 8861

Lue myös

EAY uskoo Suomen mallin palauttavan luottamuksen EU:n kehittämiseen (tiedote 26.6.2006)