Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK sote-esityksestä: Yhdenver…

Saana Siekkinen

Uutinen

SAK sote-esityksestä: Yhdenvertaiset oikeudet turvattava

SAK painottaa ihmisten yhdenvertaisten oikeuksien turvaamista sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteiden uudistuksessa.

SAK:n työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen arvostelee hallituksen tänään julkistamaa sote-ehdotusta julkisen vallan ja vastuun merkittävästä siirrosta yksityiselle sektorille valinnanvapauden nimissä.

– Sote-esitykseen sisältyvä ”valinnanvapauslainsäädäntö” tarkoittaa käytännössä laajamittaista palvelujen yksityistämistä. Ruotsissa vastaava malli on maan Valtiontalouden tarkastusviraston raportin mukaan kasvattanut terveyseroja, kun yksityiset terveyskeskukset ovat keskittyneet hyvinvoiville alueille.

Siekkinen korostaa tasa-arvoisen oikeuden sosiaali- ja terveyspalveluihin toteutuvan parhaiten, kun sote-alueet vastaavat pääosin myös palvelujen tuottamisesta.

– Julkinen palvelutuotanto takaa, että hoitoa saavat ne, jotka sitä eniten tarvitsevat. Myös hoidon sovittaminen yhteen toteutuu parhaiten, kun sama julkinen toimija vastaa sekä sosiaalipalveluista, perusterveydenhuollosta että erikoissairaanhoidosta.

SAK pitää tärkeänä, että ihmisille tärkeät sosiaali- ja terveydenhuollon lähipalvelut säilyvät eri puolilla Suomea myös sote-uudistuksen jälkeen.

– Uudistuksessa on turvattava kaikille sote-alueille riittävät taloudelliset voimavarat, mikä edellyttää rahoituksen kohdentamista tarpeen mukaan. Tämän vuoksi sosiaali- ja terveysministeriön ohjaavaa ja valvovaa roolia pitää vahvistaa, Saana Siekkinen painottaa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannustehokkuutta arvioitaessa on otettava huomioon kokonaiskustannukset, ei pelkästään palveluntuottajille välittömästi tulevia kustannuksia.

– Kun sote-palveluja sijoitetaan, pitää arviointiin sisällyttää myös käyttäjille aiheutuvat matkakulut ja muut kustannukset. Muuten vaarana on, että palvelut keskittyvät pelkästään suuriin asutuskeskuksiin, Siekkinen varoittaa.

SAK painottaa, että henkilöstön työsuhteet ja työn tekemisen ehdot on turvattava sote-ratkaisusta johtuvista organisaatiomuutoksissa sekä työpaikkojen ja toimintojen uudelleenjärjestelyissä.

– Henkilöstön pitää olla tiiviisti mukana sote-uudistuksen eri vaiheissa ja toiminnan kehittämisessä, työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen painottaa.