SAK selvitti: Solidiumin osaomistamien yritysten raportointi yhteiskuntavastuusta puutteellista

SAK kannustaa yrityksiä suurempaan avoimuuteen yhteiskuntavastuuraportoinnissa.
22.11.2016 09:26
SAK
Matti Tukiainen

Suomen suurimman palkansaajajärjestön teettämä selvitys osoittaa, että raporteista puuttuu avoimuutta eivätkä yritykset tarkastele aina tarpeeksi kattavasti vastuitaan.

Selvitys tarkasteli kuuden valtion sijoitusyhtiön Solidiumin osaomistaman yrityksen yhteiskuntavastuuraportteja. Mukana olivat Stora Enso, SSAB ja Telia sekä Outokumpu, Metso ja Kemira.

SAK:n elinkeinojohtaja Matti Tukiainen huomauttaa, että yritysten globaaleissa hankintaketjuissa piilee merkittäviä maineriskejä, jos niiden käyttämien alihankkijoiden tuotantolaitoksissa havaitaan epäinhimillisiä työoloja tai ihmisoikeusrikkomuksia kuten lapsi- tai pakkotyötä.

– Raportointi keskittyy ympäristövaikutuksiin sekä yritysten omaan ja niiden tytäryhtiöiden toimintaan. Hankintaketjuja ja niiden vaikutuksia työntekijöiden asemaan ja ihmisoikeuksien toteutumiseen ei avata riittävästi.

Tutkituissa yrityksissä epäkohtia löytyi muun muassa raportoinnin kattavuudesta ja läpinäkyvyydestä.

– Yritysten pitäisi kertoa, mitä yrityksiä ne käyttävät alihankkijoinaan ja mistä maista hankintoja tehdään. Tämä parantaisi toimitusketjun läpinäkyvyyttä, Matti Tukiainen huomauttaa.

Selvitys ohjeistaa myös tavallisia kansalaisia, miten he voivat tarkastella esimerkiksi työnantajansa yhteiskuntavastuuraportteja.

– Yhteiskuntavastuun toteutumista edistäisi, jos yhä useammat ihmiset kiinnostuisivat yritysten raporttien sisällöstä ja osaisivat tulkita niitä.

SAK:n selvityksen Ihmisoikeudet avoimemmin mukaan yhteiskuntavastuuraportteihin on tehnyt korkeakouluharjoittelija Alli Tiensuu

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.