SAK pui alustatyön tekijöiden asemaa
Alustatalous, pilvityö, joukkoistettu työ, arvostelutyö. Nimiä on monia työlle jota työntekijä tekee perinteisen työsuhteen ulkopuolella. SAK:ssa mietitään nyt ratkaisuja alustatalouden ongelmakohtiin.
Mikä on työntekijän asema alustatataloudessa? Ruokalähettinä, taksinkuljettajana tai siivoojana digitaalisen alustan kautta työskentelevä henkilö on monella tapaa haavoittuvassa asemassa.
– Keskeisin ongelma on, että alustat kieltävät olevansa työnantajia, SAK:n tutkimusasiantuntija Riitta Juntunen sanoo. Tästä seuraa muitakin ongelmia.
Yksi suurimmista on toimeentulo. EU-parlamentin arvion mukaan keskimääräinen tuntipalkka alustataloudessa liikkuu kahden dollarin tienoilla.
Tämän lisäksi alustatyö työ tuo mukanaan ongelmia muun muassa sosiaaliturvan, verotuksen, työsuojelun työntekijöiden järjestäytymisen osalta.
– Meidän on päästävä irti perinteisistä järjestämisrajakiistoista ja lähdettävä yhdessä kohtaamaan alustatalouden työntekijöitä, SAK:n järjestöpäällikkö Eija Harjula linjaa.
Alustatyö esillä edustajistossa
Suomessa alustataloudessa työskentely on kansanvälisessä vertailussa harvinaista – mutta kehityssuunta on selvä. Vaikka vain kahdeksan prosenttia suomalasisista on ilmoittanut käyttäneens alustayrityksen palveluita tulee alustatalouden piirissä tehtävä työ vain lisääntymään.
Keskustelu alustatyöstä ja ay-liikkeen roolista siihen liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi jatkuu SAK:n edustajiston kokoontuessa Helsingissä Paasitornin juhlasalissa 23–24 marraskuuta.
Alustatalous on SAK:n Mahdollisuuksien aika -hankkeen toinen teema vuonna 2017. Teemaa koskevat selvitykset valmistuvat marras- ja joulukuun aikana.
Lue lisää alustataloudesta:
Reilulle alustatyölle eurooppalaiset pelisäännöt
Töissä kuutena päivänä viikossa – tienestit alle 300 euroa