SAK pettyi vuorotteluvapaan heikennyksiin
SAK on pettynyt hallituksen esitykseen kiristää vuorotteluvapaan ehtoja ensi vuoden alusta lähtien.
Sosiaaliasioiden päällikkö Sinikka Näätsaari muistuttaa, että vapaan ehtoja tiukennettiin edellisen kerran vain reilu vuosi sitten.
– Olisimme toivoneet, ettei vuorotteluvapaaseen enää puututa. Jos ehtoja tiukennetaan vielä vuodenvaihteen heikennysten jälkeenkin, on vaarana vuorotteluvapaan näivettyminen lopullisesti.
Yhä harvemmalla on hallituksen tekemien tiukennusten jälkeen mahdollisuus edistää työssä jaksamistaan vuorotteluvapaan avulla. Tämä on huono uutinen myös työttömille ja työelämään pääsyä odottaville.
– Vuorotteluvapaan sijaisuus on tutkimusten mukaan parhaita tapoja saada kunnon työkokemusta. Nyt näitä työttömille tarjoutuvia sijaisuusmahdollisuuksia vähennetään, mikä vallitsevan suurtyöttömyyden aikana on kummallista, Sinikka Näätsaari ihmettelee.
Hallituksen eduskunnalle antaman esityksen mukaan vuorotteluvapaalle jääminen edellyttää jatkossa 20 vuoden työhistoriaa nykyisten 16 vuoden sijaan. Lisäksi vuorotteluvapaan enimmäiskesto lyhenee vuodesta 180 päivään eli kuuteen kuukauteen. Samalla mahdollisuus pitää vuorotteluvapaa osissa on poistumassa.
Tällä hetkellä vuorottelukorvauksen suuruus on 80 prosenttia työttömyyspäivärahasta, jos vapaalle jäävällä työntekijällä on vähintään 25 vuoden työhistoria. Hallituksen esityksessä ylempi korvaustaso häviää ja vuorottelukorvaus on kaikille 70 prosenttia työttömyyspäivärahasta.
SAK:lle on tärkeää, ettei korvauksen perustaso laskenut.
– Tämä on kuitenkin laiha lohtu. Ylemmän korvaustason poistaminen sulkee käytännössä vuorotteluvapaamahdollisuudet pitkän työuran tehneiltä pienipalkkaisilta työntekijöiltä, Sinikka Näätsaari toteaa.
Hallitus esittää lakimuutoksen tulevan voimaan ensi vuoden alussa. Kiristykset eivät vaikuttaisi vuorotteluvapaan ehtoihin, jos sopimus vuorotteluvapaasta on tehty viimeistään tämän vuoden lopussa ja vuorotteluvapaa aloitetaan ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä.