Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK perhevapaatyöryhmän esityk…

Uutinen

SAK perhevapaatyöryhmän esityksistä: Askeleita oikeaan suuntaan

Työ- ja perhe-elämän yhteensovittamismahdollisuuksien parantamista selvittänyt työryhmä esittää uudistuksia, jotka lisäävät joustomahdollisuuksia vauvaikäisten vanhemmille ja poistavat joitakin lainsäädännössämme olleita ilmeisiä epäkohtia.

SAK näkee paketin kokonaisuutena, jossa avataan uusia mahdollisuuksia vanhemmille ja samalla helpotetaan työnantajan mahdollisuutta saada korvaus maksamastaan perhevapaan ajalta kertyneestä vuosilomapalkasta.

Seitsemän uutta päivää isälle on avaus kohti isän omaa kuukautta. Samalla lisätään valinnan mahdollisuuksia niin, että isyysrahakautta voi pitää niin yhtäaikaisesti äidin kanssa kuin vasta äidin pitämän vapaan jälkeenkin. Mahdollisuus pitää vanhempainvapaata osa-aikaisena on uusi tapa yhdistää perhe-elämän ja työelämän tarpeita. Se on myös askel vanhempien suurempaan yhteiseen vastuuseen ja vahvistaa tasa-arvokehitystä perheiden sisällä.

Nyt työnantajan saamien korvausten hakumenettely yksinkertaistuu ja myös siirretyiltä lomilta saa korvauksen. Tämä taas tekee helpommaksi sopia loman sijoittelusta työnantajan kanssa niin, että perheen toiveet tulevat paremmin huomioon otetuiksi.

SAK:n mielestä on joka suhteessa parempi, että nyt otetaan askeleita oikeaan suuntaan kuin että tämäkin perheille tärkeä asia jäisi kolmikannan riidanalaisten asioiden hautausmaalla. SAK toivoo, että sosiaali- ja terveysministeriö lähtisi viemään ehdotuksia nopeasti eteenpäin.

Lisätietoja:

Sosiaalipoliittinen sihteeri Mirja Janérus, puh. 040-500 3342