SAK peräänkuuluttaa yhdenvertaisia työelämän oikeuksia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille
– Erilaisuuteen liittyvien asioiden tunnistaminen ja hyväksyminen ovat edellytyksiä yhdenvertaisuuden edistämiselle. Eri-ikäisten, eri etnistä taustaa edustavien, vammaisten ja erilaisiin muihin vähemmistöihin kuuluvien ääni tulee tulevaisuudessa yhä kuuluvammaksi. SAK haluaa olla mukana tämän keskustelun virittämisessä ja asenteiden muokkaamisessa. Historia tarvitsee tekijänsä ja oikeudenmukaisuus puolustajansa, sanoi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly Helsingin Pride-tapahtuman yhteydessä pidetyssä työelämän yhdenvertaisuutta käsitelleessä seminaarissa.
Lylyn mukaan työpaikka voi olla sitä rikkaampi ja luovempi, mitä useammanlaisia ihmisiä siellä on. Ilmapiiriltään avoin, suvaitsevainen ja oikeudenmukainen työpaikka luo mahdollisuudet hyvinvointiin, parempaan työssä jaksamiseen ja tuloksellisuuteen. Yhdenvertaisuuden edistämisen tuleekin olla olennainen osa työyhteisön kehittämistä. Se haastaa myös työpaikkojen luottamushenkilöt ja kaikki työntekijät vastuulliseen käytökseen ja kunnioittamaan erilaisuutta.
– SAK:n lähtökohtana on, että perhe- ja parisuhteiden perusteella ihmisiä ei aseteta eriarvoiseen asemaan – ei lainsäädännössä, sosiaaliturvassa eikä työehtosopimuksissa. Tavoitteenamme on mm. parantaa yhdenvertaisuuslainsäädäntöä ja tehostaa sen valvontaa sekä turvata siihen tarpeelliset resurssit työsuojelupiireille. Työehtosopimuksissa puolestaan on korjattava sellaiset määräykset, jotka asettavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eriarvoiseen asemaan, Lyly sanoi.
Kyse on ihmisoikeuksista
– Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat ihmisoikeuksia, joista täytyy voida käydä asiallista keskustelua. SAK on juuri julkaissut puheenvuoron, jossa käsitellään näiden vähemmistöjen asemaa ja sen parantamista työelämässä ja ay-liikkeessä, sanoi SAK:n tasa-arvokoordinaattori Linnea Alho.
Keskeinen näkökulma puheenvuorossa on Alhon mukaan henkinen työhyvinvointi. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöillä on yhtäläinen oikeus olla oma itsensä ja halutessaan kertoa myös yksityiselämästään ja perheestään. Vastenmieliset vitsit, nimittely ja kiusaaminen syövät työmotivaatiota ja ovat pahimmillaan terveydellinen uhka.
– Haluamme kouluttaa luottamusmiehiämme tunnistamaan ongelmat työyhteisössä ja puuttumaan niihin. Pyrimme siihen, että puheenvuoromme auttaa keskustelemaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevista asioista niiden oikeilla nimillä työpaikoilla. Tietoisuuden lisäämistä ja asennekasvatusta on jatkossa hyödyllisintä tehdä yhdessä muiden työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa, kuten muissakin yhdenvertaisuuskysymyksissä. Jäsenistömme on yhdessä samoilla työpaikoilla, ja ongelmat on parasta ratkaista nimenomaan jo työpaikkatasolla, Alho korosti.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt työelämässä ja ay-liikkeessä. SAK:n puheenvuoro 5/2009 (pdf)
Helsinki Pride -kulkue ja -puistojuhla lauantaina
SAK osallistuu myös Helsinki Pride -tapahtumaan lauantaina 27.6.2009. Tule mukaan kulkueeseen sekä vierailemaan SAK:n ständille Hakasalmen puistoon Finlandia-talon kupeeseen!
Pride-kulkue kokoontuu Senaatintorilla klo 12 ja puistojuhla alkaa klo 13.30 Hakasalmen puistossa. Lisätietoja Helsinki Pride -tapahtumaviikosta löytyy osoitteesta www.helsinkipride.fi.