SAK: Ostovoima veitsenterällä

SAK:n pääekonomisti Olli Koski arvioi, että valtiontaloutta olisi kevään kehysriihessä sopeutettava puuttumatta palkansaajien ostovoimaan.
07.02.2014 12:51
SAK

– Palkansaajien ostovoiman kehitys on lähivuosina äärimmäisen niukkaa. Maaliskuun kehysriihessä tulisi etsiä rahaa valtiontalouden sopeuttamiseen ensisijassa muualta kuin palkansaajien kukkarosta.

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan (tukuseto) tänään julkistamien ennakkotietojen mukaan palkansaajien yhteenlaskettu ostovoima supistui viime vuonna reilun prosentin. Tähän vaikutti erityisesti työllisyyden heikentyminen.

Kuluvana vuonna työllisyyden ei uskota enää heikkenevän yhtä paljon, mutta toisaalta ansiokehitys hidastuu. Tukuseto odottaa yhteenlasketun ostovoiman supistuvan 0,8 prosenttia.

– Arviot työllisyyskehityksestä ovat muuttuneet heikommiksi, mikä on alentanut ostovoimalukuja verrattuna työllisyys- ja kasvusopimuksen yhteydessä tehtyihin arvioihin. Työllisyyden parantaminen on nostettava talouspolitiikan kärkitavoitteeksi kiristystoimien sijaan, sanoo Koski.

Palkkojen nousuvauhti hidastuu työllisyys- ja kasvusopimuksen myötä, mikä parantaa Suomen kilpailukykyä vientimarkkinoilla.

Kosken mukaan taloutta vaivaa kuitenkin edelleen työn tuottavuuden poikkeuksellisen hidas kasvu, mikä nostaa yksikkötyökustannuksia.

– Nokian jättämä tuottavuuskuoppa pitää pystyä täyttämään. Tarvitaan pitkäjänteistä kasvupolitiikkaa ja vientisektorin edellytysten parantamista, jotta talouden tuottavuus saadaan taas nousuun.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.