SAK on vaatinut jo pitkään aktiivisen työllistämisen lisäämistä
Hallitus julkistaa ensi viikolla työllisyysohjelmansa, jossa julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan sitoudutaan tarjoamaan nykyistä aktiivisemmin työtä tai koulutusta pitkään työttömänä olleille.
&#;8211 SAK on jo vuosia vaatinut aktiivisempaa työttömien työllistämistä. Työllistämistoimiin olisi ryhdyttävä varhemmin ja niitä pitäisi olla riittävästi tarjolla, sanoo SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen sihteeri Saana Siekkinen.
Siekkinen viittaa tilastoihin, joiden mukaan työmarkkinatuella olevista vain noin viidennes on työllistämistoimien piirissä. Työmarkkinatukea saa noin 150 000 henkeä. Heistä työministeriön arvion mukaan 18 000 on saanut tukea 10 vuotta eli koko tuen voimassaoloajan.
Helsingin Sanomien tietojen mukaan hallituksen työllisyysohjelmaan sisältyy myös työmarkkinatuen muuttaminen vastikkeelliseksi siten, että 500 työttömyyspäivän jälkeen tukea ei makseta, jos työtön ei osallistu aktiivitoimenpiteisiin. Tuen maksamista jatketaan tämänkin jälkeen, jos jostain syystä työttömälle ei pystytä järjestämään työ- tai harjoittelupaikkaa.
Siekkisen mielestä 500 päivää on aivan liian pitkä aika olla passiivisena ilman työllistämistoimenpiteitä.
– Toimenpiteisiin pitäisi ryhtyä viimeistään vuoden työttömyyden jälkeen. Nyt tilanne on se, että työmarkkinatuen saajista suurimmalle osalle ei ole tarjottu mitään työllistämistoimia. Aktiivisen työvoimapolitiikan toimenpiteet ovat kohdistuneet pääosin vain vähän aikaa työttömänä olleisiin, Siekkinen kritisoi.
Saana Siekkisen mielestä kaavailtu aktiivisen työvoimapolitiikan tehostaminen on tervetullutta jatkoa työvoimanpalvelukeskusten perustamiselle. Vaikeimmin työllistettäviä palvelevia työvoimanpalvelukeskuksia on jo useilla paikkakunnilla ja niitä perustetaan tämän vuoden aikana lisää. Palvelukeskuksissa on satavilla työvoimapalvelujen ohella mm. Kelan ja sosiaalitoimen palveluja. Viranomaisten yhteistyönä räätälöidään yksilöllisiä työllistymisratkaisuja pitkään työttömänä olleille.
Hallitus on asettanut tavoitteeksi 100 000 uuden työpaikan synnyttämisen hallituskauden aikana ja työllisyysasteen nostamisen yli 70 prosentin. Työllisyysohjelma tähtää osaltaan tämän tavoitteen saavuttamiseen. Ohjelmaan sisältyvien uudistusten on määrä astua voimaan vuonna 2006.