Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK on tyytyväinen koulutusvak…

Uutinen

SAK on tyytyväinen koulutusvakuutusta käsittelevään välimietintöön (12.7.1999)

Valtioneuvoston asettama työryhmä esittää välimietinnössään, että työministeriön ja opetusministeriön tulisi tehokkaammin ennakoida työmarkkinoiden muutoksia ja toimia yhteistyössä aikuisille tarkoitetun omaehtoisen koulutuksen järjestämisessä.

Työryhmä on selvittänyt koulutusvakuutuksen kolmannen vaiheen toimeenpanoa. Samalla työryhmä on kartoittanut aikuisille tarkoitetun ammatillisen koulutuksen kehittämistä. Työryhmän välimietintö sisältää lisäksi erilaisia vaihtoehtoisia malleja aikuisten koulutuksenaikaisen toimeentulon rahoittamisesta. Työryhmän työ jatkuu vuoden loppuun.

SAK:n työvoima- ja koulutuspoliittisen sihteeri Jari-Pekka Jyrkänteen mielestä työryhmän välimietintö on hyvä pohja jatkotyölle. Koulutustarjonnan kehittämistä koskevat linjaukset vastaavat SAK:n näkemyksiä. SAK on esittänyt lisäkoulutuksen ja työvoimakoulutuksen ohjauksen ja hankinnan järjestämistä työvoima- ja elinkeinokeskusten kautta, sillä aikuisten ammatillisen lisäkoulutuksen ohjaamisessa ja hankinnassa pitää alueilla olla keskeinen rooli. Silloin koulutustarjonnan kehittäminen parhaiten tukee myös maakuntien omia alueellisia kehittämistavoitteita.

Toimeentulon turvaamiseksi SAK on aikaisemmin esittänyt uusiutuvan työttömyysvakuutuksen ympärille rakentuvaa mallia. Se aktivoisi työttömyysturvaa ja olisi johdonmukainen koulutuksen rahoituslähde, koska koulutukseen osallistuvat yleensä käyttävät vähemmän työttömyysturvaetuuksia. ”Näin työttömyysvakuutus voisi ennalta ehkäistä työttömyyttä, mikä on erittäin arvokas haaste ja tavoite aikaisemmin vain passiivista toimeentuloa turvanneelle järjestelmälle”, toteaa Jyrkänne. Työttömyysvakuutusmalli sisältyy työryhmän välimietinnön vaihtoehtoihin.

Lisätietoja: työvoima- ja koulutuspoliittinen sihteeri Jari-Pekka Jyrkänne, GSM 040 541 4658