Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK Nuoret: Nuorten matalapalk…

Uutinen

SAK Nuoret: Nuorten matalapalkkatuki on ilmaista rahaa työnantajille

Maalaustyössä. Kuva: Ville Juurikkala

SAK Nuoret pitää maan hallituksen kaavailemaa nuorten matalapalkkatukea vääränä keinona edistää nuorten työllisyyttä. Sen sijaan nuorten yhteiskuntatakuun kehittämisen tulee olla ensisijainen keino edistää nuorten työllisyyttä.

– Työnantajien omien tutkimustenkin mukaan suurin este lisätyövoiman rekrytoimiseen on pula koulutetusta ja ammattitaitoisesta työvoimasta, ei suinkaan välilliset työvoimakustannukset, sanoo SAK:n nuorisovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Päiviö.

– Työpajatoiminnan lisääminen ja laadun parantaminen, oppisopimuskoulutuksen määrän lisääminen ja resurssointi ovat tehokkaimpia kohteita työvoimapolitiikan määrärahoille, Päiviö jatkaa.

SAK Nuorten mielestä nuorten matalapalkkatuki voi jopa hidastaa työelämään tulevien nuorten palkkakehitystä. Juuri työelämään astuneet nuoret, joiden työnantajille matalapalkkatuki kohdistuisi, ansaitsevat keskimäärin vähemmän kuin muut.

– Kaavamainen työvoimakustannusten alentaminen ei myöskään ole viisasta nykyisessä suhdannetilanteessa, Päiviö muistuttaa.

– Lisäksi opiskelijoiden työllisyys on lisääntynyt viime vuosina. Vaarana on, että suuri osa tuesta menee opiskelijoita työllistävien alojen voittojen päälle, eikä siten luo yhtään uutta työpaikkaa, Päiviö toteaa.